Marinerad julansjovis

En riktigt enkel och god rätt att ha på julbordet. Men börja i tid. För att få så bra smak som möjligt ska blandningen stå över natten.

8 portioner

Ingredienser:

  • 200 g lagrad ansjovisfilé från skarpsill
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk olivolja
  • 1 1/4 msk god rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • skalet från en citron
  • salt och några drag på vitpepparkvarnen

Marinad:

Till servering:

  • rostat knäckebröd
  • goda snapsar

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Finhacka dill och gräslök.

Skär skalet från en citron i tunna strimlor.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en bunke. Vänd ner ansjovisfiléerna och låt stå kallt över natten.

Servera med rostat knäckebröd och goda snapsar.

Källa: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag