Rilette

10–15 portioner

Ingredienser:

  • 2 rimmade, urbenade anklår
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 200 g restbitar av kött från t.ex. julskinka eller
  • oxbringa
  • 2 torkade fikon
  • 2 torkade aprikoser
  • 2 msk konjak
  • 1 tsk grovkrossad grönpeppar
  • 1/2 dl smält ister eller skirat smör
  • salt och peppar

Glöggelé:

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl glögg

Till garnering:

  • 1 plockad timjanskvist

Till servering:

  • nybakat bröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 100°. Skär den torkade frukten i tärningar.

Varva anklåren med restbitarna av kött och det rökta sidfläsket i en ugnssäker form.

Häll på konjak.

Tillsätt grönpeppar och den torkade frukten.

Häll över smält ister och baka mitt i ugnen i ca 2 timmar, tills anklåren är mjuka.

Ta ut formen och låt svalna.

Lägg över köttet i en bunke.

Finfördela det med hjälp av en elvisp eller en slev, det ska vara lite grova bitar kvar.

Smaka av med salt och peppar.

Häll tillbaka i formen och låt den kallna helt i kylen.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

Koka hastigt upp glöggen och dra den sedan åt sidan.

Krama ur gelatinbladen väl.

Lägg dem i den varma glöggen och rör noga så de smälter.

Häll försiktigt glöggen på den kalla rilletten.

Garnera med timjan och servera med nybakat bröd.

Källa: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag