Ris à la Malta

8 portioner

Ingredienser:

  • Steg 1:
  • 1 1/2 dl grötris
  • 1 l standardmjölk
  • 1 hel kanelstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 50 g osaltat smör

Steg 2:

  • 6 dl vispgrädde
  • 1/2 dl utspädd apelsinjuice
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
  • apelsinskivor
  • valnötter
  • kanel
  • saftsås,
  • rårörda bär,
  • kanderade nötter och frukter

Till garnering:

Till servering:

Gör så här:

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i steg 1 förutom smöret och koka på svag värme, under lock, i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

Rör i smöret och täck med plastfilm.

Låt svalna.

Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vanilj socker och florsocker i riset. Vispa grädden lätt och vänd ner den.

Lägg upp i en vacker skål och garnera med apelsinskivor, valnötter och kanel.

Servera med saftsås och olika kompotter, kanderade nötter och frukter.

Källa: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag