Senapssill

10 portioner

Ingredienser:

  • 300 g strömming

Lag:

  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 5 dl vatten
  • ½ msk salt

Sås:

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk fransk senap, t.ex. dijon
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk saft av citron
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk Kikkoman soja
  • 1 msk vatten
  • 1 ½ dl majsolja
  • ½ dl filmjölk
  • 2 msk finskuren dill
  • salt och vitpeppar

Till garnering:

  • Dill

Gör så här:

Dra skinnet av strömmingen. Rör ihop ingredienserna till lagen och lägg i strömmingen. Låt stå i 10–11 timmar.

Lyft upp strömmingen och torka av den noga med hushållspapper. Rör ihop alla ingredienser till såsen, förutom olja, filmjölk och dill, i en bunke.

Rör noga tills sockret löst sig.Tillsätt oljan under vispning så att såsen tjocknar. Rör till sist i filmjölk och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Vänd försiktigt ner strömmingen i såsen.

Låt stå kallt i minst ett dygn innan servering.

Källa: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag

Allt för julbordet:

Snittar. Foto: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista