Kycklinglevermousse

15 portioner

Ingredienser:

  • 400 g kycklinglever
  • 1 dl russin
  • 1 schalottenlök
  • 325 g smör
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk madeira
  • 2 msk konjak
  • 1 färsk timjankvist
  • 2 lagerblad
  • 4 hela svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • peppar

Till servering:

  • rucollasallad
  • aprikoskompott

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°.

Lägg russinen i blöt i kallt vatten i ca 1 timme.

Skala och hacka schalottenlöken.

Smält smöret och ställ åt sidan så länge. Koka upp vin, madeira och konjak i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad och svartpeppar.

Reducera tills ca 1/2 dl vätska återstår.Mixa till en slät pure och låt svalna.Mixa levern med vinreduktionen till en jämn och slät smet.Tillsätt smöret i en tunn stråle medan mixern är i gång.

Krydda med salt och peppar och passera smeten genom en finmaskig sil.

Häll av vattnet från russinen. Vänd ner russin och grönpeppar i smeten och häll den i en smord ugnssäker form (som rymmer ca 5 dl).Häll varmt vatten i en långpanna. Ställ ugnsformen i långpannan och baka i ca 45 minuter tills parfaiten stelnat.

Låt svalna. Förvara kallt.

Vid servering:

Låt parfaiten bli rumstempererad. Skeda upp den vackert och servera med en fräsch sallad och en fruktkompott.

Källa: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag