Inte så lätt att välja rätt vagn

7:46 min

Att välja rätt barnvagn är jättesvårt. I Sverige har vi använt den klassiska fyrhjuliga vagnen länge. Fördelen med den är att den är väldigt stabil. Däremot är den inte så lättsvängd som de moderna vagnarna med svängbara hjul.

- När vi inventerade marknaden för ett par år sedan så fanns det över 100 märken på marknaden och 700 modeller. Så det finns att välja på, säger Anna Stridsberg barnvagnsexpert på Konsumentverket.

Lottas tips - tio saker att tänka på när man köper barnvagn

Barnvagn är en dyr investering och det kan vara snårigt att hitta rätt. Senast Konumentverket inventerade marknaden fanns det omkring 700 modeller.

Anna Stridsberg barnvagnsexpert på Konsumentverket hjälper dig att hitta rätt på marknaden som fullkomligt kryllar av modeller.

Funktion

  • Kommer jag gå mycket utomhus där det inte är asfalterat kanske jag ska välja en klassisk fyrhjuling med bredare hjul
  • I trånga miljöer i stadsmiljö kan det svängbara alternativet vara bra bara man förstår att man inte har riktigt samma stabilitet
  • Om man har bil ska man tänka på att den är lätt att fälla ihop och att den får plats.
  • Bor man i lägenhet med hiss behöver man tänka på att vagnen ska få plats i hissen.

- Jag tycker att spädbarn absolut ska ha en liggdel, i vissa vagnar har man bara halvsittande och det är jag lite tveksam till. Man vet för lite om hur påverkar ryggen.

När barnet sedan börjar sitta ska sittdelen vara bakåtvänd tycker Anna.

- Dels för att barnet får bättre kontakt med föräldern, och att man som förälder får bättre uppsikt över barnet.

Väljer man vagn med svängbara framhjul så är det bra att välja en modell som är låsbar. Man ska heller inte välja en vagn med för små hjul.

Säkerhet - så vet du om vagnen är säker

  • Kolla om den är säkerhetsmärkt med EN-1888. Då vet man att den uppfyller minimikraven. Men man ska ända kolla igenom den ordentligt.
  • Bromsar den på båda bakhjulen. Är den lätt att både sätta i och ta ur den. Att man verkligen känner att bromsen tar i.
  • Säkerhetsspärrarna - ska finnas både på handtagen och ihopfällningsmekanismen. Kolla att det finns en extra säkerhetsspärr så att inte vagnen bara fälls ihop om mekanismen går sönder.
  • Många vagnar har löstagbara hjul och det får Konsumentverket många anmälningar om. Att hjulen trillar av lätt. Kolla att det är tydligt att de snäpper fast.
  • Det ska finnas en bra sele också, dra i banden så att man känner att barnet inte kan dra sig loss eller knäppa sig loss.

Tvillingvagnar

Egentligen gäller samma saker här. Men det kan vara svårare att komma in på ställen och de är oftast tyngre.

Begagnat

Det man behöver titta extra på är slitage. Det vanligaste felet som de flesta gör är att man köper något som ser snyggt ut och glömmer funktion och säkerhet.

- När man läser olika barnvagnstester, så är vissa tester jättebra, men ibland handlar det mer om vårens nya färger och spädbarn bryr sig nog inte om det. säger Anna Stridsberg på Konsumentverket.

Varning

Det är många föräldrar som har hört av sig efter Ekots rapportering om giftet i barnmaten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Det vanligaste felet som de flesta gör är att man köper något som ser snyggt ut och glömmer funktion och säkerhet.

Kolla om vagnen är säkerhetsmärkt med EN-1888. Då vet man att den uppfyller minimikraven. 

Kolla alltid igenom vagnen ordentligt och se till att bromsarna funkar på båda hjulen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista