Var tionde kvinna kan lida av dold underlivssjukdom

4:52 min

Endometrios är en kronisk inflammatorisk underlivssjukdom som kan orsaka svåra smärtor och besvär. För Emilia 27 år ledde den till och med till döden efter att hon bollats runt bland 32 olika läkare som inte tog hennes problem på allvar.

Nina Gren är ordförande i Endometriosföreningen i Västra Götaland och hon kände Emilia väl. I P4 Extra berättar hon hur det kom sig att hon inte fick rätt vård utan bara bollades runt mellan avdelningarna.

Emilia blev svårt sjuk när hon inte fick rätt vård när hon drabbades av en förträngning som orsakade totalt stopp i tarmarna. Det ledde till blodförgiftning och hjärtstillestånd och Emilia dog i försomras.

- Det var en chock att det ledde till döden, men samtidigt så är jag inte förvånad. Det är en vanlig sjukdom som man inte får gehör för, säger Nina Gren. 

Numera brukar hon följa med patienter och vara "jobbig" och ställa frågor och be om svar.

- Då får de bättre hjälp än om de går själva. En kvinna fick nyligen höra att det är så det är att vara kvinna", eller att det är psykiskt.

I endometriosföreningen jobbar Nina för att öka kunskapen om sjukdomen. Nu har Sverige fått sitt andra endometrioscentrum i Huddinge och liknande mottagning finns sedan förut i Uppsala på Akademiska. 

- Om politikerna säger jag så det flera på gång i Malmö och Västra Götaland också, säger Nina Gren i P4 Extra.

På P4 Extra har vi sökt både Sahlgrenska i Göteborg där Emilia vårdades och hennes mamma har anmält vården till Socialstyrelsen som nu gör en utredning om varför det gick så snett och Emilia inte fick rätt vård.

Så här yttrar sig endemetriosVid endemetrios hamnar delar av livmoderslemhinnan utanför

  • Vid endemetrios hamnar delar av livmoderslemhinnan utanför livmodern och det kan uppstå en kronisk inflammation.
  • Endemeterioshärdar sätter sig på olika organ och mensblodet kan läcka ut i buken och orsaka svåra förstoppningar m.n
  • Sjukdomen ger upphov till svåra smärtor, framförallt vid mens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista