Stärk din självkänsla - hoppa upp på hästryggen

8:03 min

När man reser genom Sverige ser man fler och fler hästar i hagarna längs vägarna. Lotta som själv är lite rädd för hästar undrar vad är det egentligen som är så fascinerande? Och hur gör man om man skulle vilja testa att svinga sig upp i sadeln?

Helena Carlsson från Svenska Ridsportförbundet berättar hur man kommer igång i P4 Extra.

Här är hennes motivationstips till att börja rida:

Bra träning

Ridning ger bål- och ryggstryka. Ett ridpass kan vara mycket jobbigare än ett pass på gymmet. Man använder också väldigt många små muskler som man knappt märker att man har annars.

- En vanlig reaktion efter ett första pass brukar vara att många säger att de fått träningsvärk i muskler de inte ens trodde fanns, säger Helena Carlsson i P4 Extra.

Variera din tid till häst

Det finns många olika inriktningar: klassisk ridning med dressyr och hoppning, islandshästar, westernridning och så vidare.

- När man en gång lärt sig rida finns det en uppsjö av inriktningar för den som vill variera sig.

Prisvärt på ridskola

Ridning har ju länge haft ett rykte om sig att vara en dyr sport. Men för den som nöjer sig med att rida på ridskola är det förhållandevis jämnt i pris.

- Alla bör börja med ridskola för att lära sig grunderna. Sedan kan man välja efter intresse och fundera på om jag mest vill vara ute i skogen, vill jag börja tävla och så vidare.

Enkel utrustning

Oftast finns både hjälm och skyddsväst att låna på riskolorna så man måste inte köpa egen i första taget.

- Det räcker med bekväma byxor utan sömmar som kan skava, skor med klack och bekväma kläder som inte fladdrar.

Hästar och ridning som effektiv terapiform

Hästar används också mycket till handikappridning och för människor med psykiska funktionshindet.

- Det som är bra är både rutinerna som krävs för hästskötslen och så tillkommer umgänget med djuren som har visat på att spänningar släpper.

Ridskolor är bra plantskolor för chefer

En ryttare lär sig ta ansvar för hästarna. Eftersom hästar kan vara farliga måste man ta snabba beslut och i ungdomssektionerna lär man sig hur styrelsearbete fungerar. Allt som allt guldegenskaper som är bra för framtida chefer.

Så får du ridningen lite billigare

En ridlektion är dyrast i Stockholm, men utanför innerstaden och ute i landet är det billigare.

- Man kan också dela plats med någon och rida varannan vecka. När man är duktigare kan man bli medryttare på någon annans häst.

Många ridskolor har också drop in-ridning så att man kan rida då och då, säger Helena Carlsson på Ridsportförbundet i P4 Extra.

Ronnie Ritterland

Ronnie Ritterland. Webbredaktör. Foto: Olivia Borg Sveriges Radio

#text=3913665#
ronnie.ritterland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista