Kramarligan är lös i Stockholm

4:44 min

De är glada trevliga och välklädda. De kallas för kramarligan och de jobbar nattetid på Stockholms gator.

Men det här är inget vänligt inställt gäng. Kramarligan är en rånarliga och de är ute efter din smartphone eller efter att länsa innehållet i din väska.

Framförallt tjejer men också killar som rör sig ute runt krogar och nattklubbar på kvällar och helgnätter ska se upp för kramarligan som har ett ovanligt fräckt sätt att stjäla och snatta från privatpersoner.

Så här går kramstölden till:

En kille kramar en tjej, medans hans kumpaner länsar hennes väska. Det  misstänkta killgänget som kallas för kramarligan ger sig också på killar och stölderna sker oftast i nattklubbsmiljö på kvällar och helger.

Gunnar Thun, kommissarie vid Klara närpolis berättar i P4 Extra.

- Det är inte hotfull stämning. Snarare tvärtom, trevlig och inbjudande. Det förekommer inget våld eller hot och de här killarna beskrivs som trevliga.

Ligan ger sig framförallt på tjejer men även killar har utsatts men då har de inte blivit omfamnade på samma sätt.

- Då är det inte kramar eftersom killar inte kramas på det sättet utan att det blir konstigt. Då rör det sig kanske mer om en klapp på axeln eller en dunk i ryggen.

I nuläget är det svårt att veta om det är en eller flera ligor eftersom polisen fått olika vittnesuppgifter.

- Vi har fått vaga eller allmänna signalement så det är svårt att säga.

För att slippa bli utsatt och skydda sig från kramarligan varnar polisen för att ha sin handväska på ryggen eller lämna mobilen i jackfickan.

Det är framförallt så kallade smartphones, det vill säga smarta mobiltelefoner som Iphones som stjäls.