Har man över 94 cm är man i riskzonen. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Alla män kan drabbas av testestoronbrist

5:52 min

Lider du av trötthet orkeslöshet, bukfetma eller torr hud? Då kan det vara testosteronbrist. Forskning visar att var tionde man över femtio år kan ha brist på könshormonet. Men även yngre män kan drabbas.

Alla män kan drabbas av den här bristen, vissa föds med det, men det är vanligast att man får det efter att man fyllt femtio år då man drabbats av sjukdomar och andra kroppsliga förändringar.

Symptomen är olika från person till person, det kan vara att man känner trötthet orkeslöshet, får bukfetma, torr hud.

- De första symtomen är minskande mentalt och fysiskt välbefinnande, koncentrationssvårigheter och sämre minne, säger Åke Pousette professor och expert på manlig medicin.

En del män berättar att de svettas, fryser, lider av värmevallningar, yrsel och hjärtklappning. Även sexlusten påverkas.

Testestoronbrist påminner om kvinnornas klimakterium. Men det finns en stor skillnad.

- Hos kvinnor påverkas alla kvinnor, men hos män påverkas inte alla.

Män börjar bli mer medvetna om det här problemet, men fortfarande talas det för lite om det och det gör att det är okänt för många. Även sjukvårdspersonalen har brister i kunskapen om testosteronbrist eftersom det tidigare inte fanns med i utbildningen.

- Dels beror det på att den manliga medicinen inte fått den uppmärksamhet som kvinnors medicin fått. Sedan söker nog inte män för den här typen av symptom,

Män kan även få brist på testosteron om de har en allvarlig sjukdom, som till exempel cancer och typ 2 diabetes. Söker man inte hjälp kan det leda till att man också utvecklar fetma som skadar kroppen på lång sikt, eller andra sjukdomar som diabetes.

I dag kan man tillföra testosteron till kroppen med hjälp av sprutor och gel. Åke Pousette professor och expert på manlig medicin uppmanar alla män som känner en oro att söka hjälp.

Testestoronbrist

Testestoronbrist beror på att testiklarna utsöndrar mindre testosteron. Vid andra sjukdomar reglerar kroppen ner testosteronet och vid kraftig övevikt får man mindre hormoner.

Efter 40 års ålder minskar andelen aktivt testosteron i blodet med 2 procent varje år. Vid 60 års ålder har cirka 20 procent av männen testosteronnivåer som ligger under det normala men alla behöver inte få symtom på testosteronbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista