Handla sömnmedel på nätet kan ge fängelse

4:22 min

Klockan två kommer domen mot artisten Kikki Danielsson. Hon står åtalad för narkotikabrott efter att ha skickat efter sömnmedel utomlands per post och riskerar fängelse.

Kikki tyckte inte att hon fick tillräckligt utskrivet av sin egen läkare. Kikki kommer att medverka i P4 Extra när domen fallit.

I onsdagens program pratar vi med Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket om vad som är okej och vad som inte är okej när det gäller läkemedel man köper eller beställer utomlands.

I Tullen beslagtas allt från äkta till märkesförfalskade läkemedel. Det kan vara både narkotikaklassade eller vanliga läkemedel.

I många fall rör det sig om läkemedel eller tabletter som benzo, lugnande mediciner, morfinliknande preparat, sövande preparat, amfetamin, rohypnol, dopningsmedel eller potenshöjande medel.

På tullverket har Jonas Karlsson märkt av att fler avsändare är så kallade nätapotek med sajter riktade mot Sverige men med säte i andra länder.

Skam eller högre doser vanliga anledningar

Det finns fler anledningar till att många beställer via nätapotek. 

- Man kanske skäms över att behöva potenshöjande eller så vill man ha mer lugnande eller sömnmedel utskrivet av sin läkare.

Vissa läkemedel får man skicka efter via post inom EES. Potensmedel från Frankrike är till exempel inga problem. Narkotikaklassade läkemedel däremot, är aldrig tillåtet att skicka efter via postförsändelse.

- Så länge det är vanliga icke narkotikaklassade läkemedel är det okej, men det måste finnas en läkare som skrivit ut läkemedlet och det ska vara godkänt precis som här hemma.

Risker med att handla på nätapotek

Men det är lätt att luras även om man följer de bestämmelser som råder. Preparaten kan visa sig vara förfalskade och innehålla fel mängd aktiva substanser vilket kan vara både farligt och innebära en risk att man blir straffad.

- Vi hade en man som beställt valium, men det visade sig vara antihistamintabletter, säger Jonas Karlsson på Tullverket.

Den som ändå väljer att beställa via nätapotek kan kolla med Läkemedelsverket som har en lista på godkända näthandlare.

Gå till doktorn utomlands

Om man köper narkotiska läkemedel över disk utomlands får man ta med sig det hem om läkemedlet är godkänt och utskrivet av en läkare.

- Receptet ska vara för egen konsumtion som räcker antingen 5 dagar, 3 veckor eller i vissa fall 3 månader.

Straffskalan för den som tagit in otillåtna läkemedel sträcker sig mellan allt från dagsböter till i värsta fall 10 års fängelse.

Fråga