Tandhygienisten: "Ät allt på en gång"

6:36 min

När man stoppar något i munnen som innehåller kolhydrater får man syror på tänderna i cirka 30 minuter oavsett om man äter en liten godisbit eller smäller i sig tio bitar på en gång ...

Våra tänder påverkas av att äta godis. Har man ett stort påskägg och äter i flera timmar så har man munnen full med frätande syror hela tiden.

- In med så mycket du orkar på en gång istället, säger tandhygienist och överfluortant Bibi Stenman är på Folktandvården.

Man får äta påskgodis, men man ska äta allt på en gång och försöka undvika det som är segt och klibbigt. Bibis tips är att satsa på choklad och fylla halva påskägget med presenter som inte är godis.

För den som ändå är sugen på snaska är bästa tiden på dygnet att äta godis precis efter maten.

- Gör det direkt efter maten, då har man syror i munnen i alla fall.

Så skippa småätandet så är du snällare mot tänderna. Men överdriv inte tandborstandet. En påskhelg full med godisätande gör inga hål. Det är de långsiktiga vanorna som räknas.

- Emaljen är det starkaste vi har i hela kroppen. Man måste misshandla den mycket innan man får hål, så länge man inte småäter klarar man sig. Men man ska borsta tänderna två gånger per dag.

Överfluortantens bästa tips inför påskgodisätandet:

1) ät allt på en gång

2) köp godis som inte klibbar

3) borsta tänderna extra noga på morgonen och kvällen.