Carl Jans vintips

Italienska viner till påskalammet och det övriga bordet

6:08 min

Italienska viner har de senaste åren vuxit mer och mer i popularitet i Sverige. I dag är de nummer två efter Sydafrika i antal liter sålda.

Italiens stora styrka har varit att de valt att satsa på lokala druvsorter och vintyper från sina respektive ursprung.

Detta har lett till en enorm mångfald och bestämd ursprungstypicitet hos deras viner. I Italien är påsken främst en religös högtid och maten man äter varierar från område till område. jag har valt ut två viner vilka jag vet kommer göra succé till vår svenska påskmat.

Denna påskvecka sammanfaller även med en av vinvärldens stora årliga händelser, nämligen En primeur provningen i Bordeaux. Traditionsenligt skedde denna provning för att handlarna som köpte vinet av slotten skulle få en idé om hur den senaste årgångens kvalité var och vilken utvecklingspotential den hade.

Vinerna som provas denna vecka är av årgång 2011 och de kommer att släppas på marknaden först till sommaren nästa år.

Mousserande rött: Italien Vecchia Modena nummer 99240 på Systembolaget

Detta vin kommer från området Lambrusco vilket ligger nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna. Lambrusco di Modena är ett av de fyra kvalitetsbetecknade lambrusco områdena. Jordmånen är fylld av Sand- och lerjord. Skörden sker såväl för hand som med maskin. Producenten bakom vinet heter Chiarli och drivs av den fjärde generation av familjen Chiarli. Firman grundades redan 1860 av Clieto Chiarli. Varför inte bjuda på ett glas välkyld Lambrusco innan familj och vänner sätter sig till bords.

Doft: Ungdomligt bärig doft med av kolsyran kittlande aromer av körsbär, skogshallon och örter. Munhåleupplevelse:Ren och bärig med retande spritsighet, viss sötma med ungdomlig frukt såsom skogshallon, mörka körsbär och örter.

Alkohol: 9,5% Pris: 69 kr

Rött: Italien 2009 La Spinetta Langhe Nebbiolo nummer 99230 på Systembolaget

La Spinetta tillhör en av Italiens absolut främsta vinproducenter, mest kända är de för sina Barbaresco och Barolo viner för vilka de etablerat sig i toppen av vinvärlden. Mannen bakom La Spinetta, Giorgio Rivetti ses som lite av en rock stjärna i vinbranschen.

Detta vin är gjort på druvor från unga stockar i en barbaresco vingård och nedklassificerat till en Langhe Nebbiolo. Nebbiolo är druvan bakom vinet och den har tillskrivits epitetet: Druvornas konung och konungarnas druva. Efter vinifiering lagras vinet i 12 månader på franska 225 liters ekfat.

Vinet är fantastiskt gott redan nu men kommer att utvecklas med ytterlkigare 2-4 års lagring. Vinet passar utmärkt att servera till såväl det traditionella påskalammet så som till lamracks.

Doft: Djup komplex och elegant doft, sprängfylld med mörka nyplockade körsbär,krossade nypon och rosblad, tobak och örter.

Munhåleupplevelse: Härligt elegant och nyanserad smak med hög ungdomlig syra och mängder av de från doften återkommande körsbären, ceder och nypon.

Alkohol: 14%

Pris: 189 kr