Tsunamivarning i Indonesien - de tvingas fly upp i bergen

6:45 min

Tilda Kinell från Göteborg låg och solade när hon hörde tsunamilarmet. När hon såg att andra började plocka ihop sina saker på stranden förstod hon att det var allvar.

I dag på förmiddagen inträffade ett kraftigt jordskalv med magnituden 8,7 utanför Acehprovinsen i Indiska Oceanen. En tsunamivarning har utfärdats för stora delar av Indiska Oceanen, bland annat Indonesien, delar av Thailands västkust och Indien.

Tilda Kinell från Göteborg låg och solade när hon hörde tsunamilarmet. När hon såg att andra började plocka ihop sina saker på stranden förstod hon att det var allvar.

Nu har Tilda evakuerats tillsammans med sin pojkvän. När larmet kom befann de sig på Koh Lanta på Thailands västkust.

- Vi ringde vår vaktmästare som sa ta er uppåt och att det hade varit ett stort skalv på Sumatra.

Nu befinner sig Tilada och hennes pojkvän på den östra sidan av Koh Lanta. De har blivit evakuerade till en restaurang som fungerar som en storts meeting point där de nu väntar.

- Det är ganska lugnt. Stämningen är spänd, men inte dålig. Folk äter mat på restaurangen för man vet ju inte när man får äta igen. Vi har hört att vågen ska slå när som helst mot Indonseien, säger Tilda Kinell i P4 Extra strax efter lunchtid.

(Uppdaterat 13.29)

En fem meter hög våg rapporteras ha slagit in över stränder i Aceh-provinsen, efter jordskalvet i Indiska oceanen tidigare i dag. Inga människor uppges ha skadats. Samtidigt rapporterar amerikanska USGS att ytterligare ett stort skalv inträffat utanför Indonesien och uppmätts till 8,6.

Läs mer på www.sverigesradio.se/ekot och hör mer i kommande Ekosändningar.