Carl Jans vintips

Carl Jan tipsar om nya viner i fasta sortimentet

6:47 min

Två gånger per år lanserar Systembolaget fasta tillskott i sitt ordinariesortiment. Detta sker i början av april respektive oktober varje år, således lanserades en blandad kompott viner, öl och whiskey förra veckan. Carl Jan har den här veckan valt ut två viner från denna lansering.

På måndag den 16 april och till och med den 18 april är det även dags för en dryckesauktion med årgångsviner, vi har i Sverige sedan 2004 haft ett drygt 20-tal dryckesauktioner. Skillnaden mot tidigare år då det även varit en fysisk auktion i samarbete med Stockholms auktionsverk är att den nu enbart kommer att hållas direkt på nätet. Redan nu kan ni gå in på stadsauktion.se och se vad auktionen har att erbjuda.

Rött: Italien

2010 Dragani Sangiovese nummer 2346 på Systembolaget

Veckan röda vin kommer från Abruzzerna i södra italien och då närmare bestämt från Terre di Chieti vid Ortona. Bakom vinet står familjen Dragani vilka har gjort viner sedan 1812 och idag är den största privatägda vinproducenten i Abruzzerna. Sangiovese-druvorna vilka använts till vinet skördades för hand och fick efter pressning en temperaturkontrollerad jäsning på ståltankar innan delar av vinet lades över på ekfat och lagrades ytterligare 5 månader. Vinet passar utmärkt till grillade fläsk eller lammkotletter serverade med en matig sallad.

Doft: Stor generös doft med mängder av syltade plommon och mörka körsbär följt av kryddor och vanilj.

Munhåleupplevelse: Inbjudande och kraftfull med strama körsbär, mogna plommon, örter och en liten vanilj finish från ekfaten.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 69 kr

Vitt: USA

2010 Main Street Chardonnay nummer 6321 på Systembolaget

Från Santa Barbara County bara 15 mil nordväst om Los Angeles kommer merparten av druvorna till detta vin. Main Street är snarare ett varumärke än en vinproducent och det tillhör Trincero Family Estate. Chardonnay druvorna pressas efter skörd och får sedan jäsa på rostfria ståltankar innan vinet dras om för ytterligare lagring på franska ekfat. Utmärkt till en grillad fisk eller Ceasar sallad.

Doft: Härligt vulgär och fruktspäckad doft med mängder av hårt rostade ekfat, nötter och solmogna apelsiner

Munhåleupplevelse: Massor av frukt vilket bärs upp av en fin fruktsyra tillsammans med en nötig rostad ekfatskaraktär följt av gula plommon, kokt majs och apelsin.

Alkohol: 13,5 %