1 av 2
Oslo tingsrätt, måndag morgon den 16 april 2012. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio
2 av 2
Oslo tingsrätt, onsdag eftermiddag, den 18 april 2012. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

P4 Extra i Oslo #9

P4 Extra har nu lämnat Oslo, och rättegången. Men vi kommer fortsätta att rapportera om Breivik och 22 juli under rättegången, samt när gärningsmannen får sitt straff. Just nu är det planerade datumet för dom den 20 juli. Alltså två dagar innan första årsdagen av attentaten.

De två bilderna här intill, som visar första säkerhetskontrollen in till rätten, illustrerar hur det mediala intresset för rättegången avtagit. Den övre bilden är från rättegångens första dag (måndag). Den nedre från den tredje dagen (onsdag).

Jag tycker inte att det finns något beklagligt i att det mediala intresset svalnar efter ett par dygn. Som läsare eller lyssnare ska man inte heller känna svårmod när man upplever att man fått nog av en nyhetshändelse. Det är en naturlig process, och nu hamnar fokus någon annanstans. På en performance-tårta, Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte, eller åtalet mot "Lasermannen 2" (som Breivik kallde Malmö-skytten), som väntas komma 7 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".