Sparris med parmaskinka och parmesanflagor.
Carl Jans vintips

Viner till vårprimörer – sparrisens vänner

Vintips med Carl Jan Granqvist
7:46 min

Äntligen är tiden kommen då vi kan njuta av det vita guldet från marken, än så länge är det främst den tyska sparrisen som börjat visa sig i våra saluhallar och butiker men snart har vi även svenska nässlor, rädisor och slutligen sparris att se fram emot.

Jag har denna vecka valt ut två viner vilka jag tycker passar utmärkt till vad den europeiska våren har att erbjuda i form av grönsaker. Det vita är ett utmärkt komplement till sparris och för den som föredrar rött har vi en örtigt fruktdriven Beaujolais att servera något sval och varför inte till en buljongkokt kyckling med rotsaker.

Vitt - Frankrike

2008 Biecher Riesling Réserve nummer 2198 på Systembolaget

Jean Biecher är en stor producent i Alsace som har varit verksam sedan 1762. Alsace utgör gränslandet mellan Frankrike och Tyskland och de odlar och framställer viner på främst tyska druvor. Trots att det ligger så pass långt upp i norr är Alsace ett relativt varmt och torrt område, detta tack vare den skyddande bergskedjan Vogeserna vilken skyddar området från den västliga nederbörden. Druvorna till detta vin skördades vid full mognad för att sedan pressas och jäsas på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Doft: Ren härligt utvecklad doft med mängder av persika och gula plommon samt honungssöta noter.

Munhåleupplevelse: Torr och fruktdriven, fylld av honung och solmogna persikor, en angenäm citrusfylld avslutning.

Alkohol: 12 %

Pris: 79 kr

Rött -Frankrike

2010 Morgon nummer 5106 på Systembolaget

Producenten George Duboeuf står bakom detta vin och han har kommit att bli synonym med god Beaujolais världen över. Han föddes 1933 i en vinodlarfamilj i Pouilly Fuissé lite norr om Beaujolais. Vid nitton års ålder övergav han sina akademiska studier och började ägna sig åt familjens lilla vingård. Han buteljerade själv och sålde sina första viner via cykel till restauranger i närheten. Idag är han en av regionens främsta producenter. Morgon är en av tio Cru-betecknade växtlägen i Beaujolais. Druvorna till detta vin skördades och pressades innan vinet fick sin jäsning och lagring på rostfria ståltankar.

Doft: Ungdomligt bärig med vildhallon och nyplockade blåbär följt av en liten retande örtighet.

Munhåleupplevelse: Elegant och välbalanserad med mängder av hallon och örter som ackompanjerar frukten vilket ger ett långt och saliverande avslut.

Alkohol: 13 %

Pris: 89 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".