1 av 2
2 av 2
Carl Jans vintips

Efter 11 miljoner liter rosé satsar tillverkarna på kvalitet

Carl Jan Granqvist tipsar om roséviner
7:21 min

Roséviner börjar nu få det erkännande de förtjänar i Sverige. Från 2005 har försäljningen ökat från 2 miljoner liter rosévin sålda på Systembolaget till över 11 miljoner liter sålda år 2011.

När solen äntligen börjar titta fram är rosévinet svårslaget i form av både sällskapsdryck och till mat.

En enormt växande efterfrågan har satt press på Systembolaget, vilket i sin tur lett till att flera nya viner lanserats. Jag har denna vecka valt två roséviner vilka jag tycker uppfyller det bästa rosévin har att erbjuda. Prova gärna vinerna till matiga sallader, en grillad fisk eller varför inte till något asieninspirerat med lite chilihetta.

Rosé 1: Frankrike

2011 Puycheric Syrah nummer 2209 på Systembolaget

Veckans första rosévin kommer från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och är gjort på druvan syrah. Bakom vinet står Foncalieu vilket grundades 1967 av några vinproducenter, idag ingår kooperativ och vinodlare från hela Languedoc. Puycheric kommer från den västliga delen och odlingarna återfinns kring de medeltida städerna Carcassonne och Narbonne. Efter skörd pressas druvorna varsamt och druvjuicen får ligga tillsammans med skalen under några timmar innan de skiljs och vinet får sin jäsning och lagring på rostfria ståltankar.

Doft: Härligt bärig med mängder av syrliga granatäpplen, körsbär och örter.

Munhåleupplevelse: Torrt och ungdomligt frisk fruktsyra med eleganta toner av mogna körsbär och vildhallon.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 62 kr

Rosé 2: Österrike

2011 Domaene Gobelsburg Rosé nummer 91227 på Systembolaget

Vårt andra rosévin kommer från Österrike och då närmare bestämt delstaten Niederösterreich vilket ligger i nordöstra Österrike. Bakom vinet står den anrika producenten Schloss Gobelsburg vilka har gjort vin sedan 1740. Druvan bakom vinet är den inhemska zweigelt och vinmakare är Michael Moosbrugger. Druvorna till detta vin plockades vid optimal mognad för att sedan pressas. Juicen fick sedan ligga med druvskalen under några timmar i temperaturkontrollerade ståltankar innan de skiljdes åt och vinet fick sin jäsning på rostfria ståltankar.

Doft: Otroligt ungdomlig bärsaftig doft och fullkomligen fullpackad med solmogna smultron, passionsfrukt och örter

Munhåleupplevelse: Torrt och mineraliskt med fin hög ungdomlig fruktsyra ackompanjerat av mängder av blodapelsin och solmogna smultron följt av en angenäm örtighet.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".