Konflikt i Tvättstuga. Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Så retar vi gallfeber på varandra i tvättstugan

4:59 min

Enligt tidningen Hem & Hyra så har var femte hyresgäst hamnat i bråk i tvättstugan. Måste man städa bort sitt ludd i tvättstugan? Hur brukar du göra?

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen svarar på 10 frågor om tvättetikett i P4 Extra.

Läs hennes svar nedan:

Varför blir det då så mycket problem grannar mellan i tvättstugan?

Egentligen är det inte så förvånade. Det är när den praktiska verkligheten slår till, vi är stressade ofta. Tvättiden måste liksom fungera, när något inträffar så rinner det över. Vi lever i ett samhälle där vi planerat in i varje minut, när mönstret rubbas så brister det.

Vad är det vi blir mest irriterade över i tvättstugan?

Att folk tycker att det är stökigt, att det inte är rent. Det händer att folk tar fel eller tar varandras tvättider.

Om jag upptäcker att någon snott min tvättid, vad gör jag då?

Man ska ta kontakt med den personen det rör och försöka reda ut det. I ögonblicket när det händer, försök få personen att avbryta tvättningen eller försök hitta en annan tvättid.

Hur hanterar jag att jag upptäcker att tumlaren är full med ludd?

Det är bara att ta bort luddet och kasta det. I stunden får man sätta sig över det, det är ett begränsat problem. Man kan prata med hyresvärden så han eller hon agerar med att sätta upp ett anslag med lite tips där det framgår vad som gäller.

Tvättstugan är i ett bedrövligt skick med smutsiga golv, avloppet behövs rengöras och det är tvättmedelsrester överallt. Vad gör jag då?

Om det är så, ska man ringa till sin hyresvärd. Det är varje människas ansvar att hålla sin tvätttid ren och prydlig och att inte lämna gamla tvättmedelspaket och så där. Även om man själv tvättar på ett bra sätt och städar fint, så måste det städas ordentligt. Men det är inte den enskilda personens ansvar, föreningen ska se till så det är någon som kommer och städar ordentligt. Hyresgästerna ska sköta tvättiden, men det leder inte till att tvättstugan alltid är städad.

Någon har tagit min favorit-topp! Hur hanterar jag stölden?

Man gör precis samma sak som om någon snor något annat, man gör en polisanmälan, inte för att det brukar hjälpa. Någon kan ha fått med den av misstag. Men du kan sätta upp ett anslag där du frågar om någon råkat ta tröjan. Om någon medvetet har snott tröjan så lär den inte komma tillbaka.

Hur petig ska man vara, kan man bli arg för minsta lilla sak?

Det är ju så att ju fler man är om något, desto svårare blir det att hålla sams. Man måste vara tolerant. Speciellt med städning, det finns lika många rätt sätt att städa på som det finns människor. Ska man dela något, så visa respekt och vara lika tolerant själv.

*Vad kan jag själv tänka på för att sprida bättre stämning i tvättstugan?

Det här självklara, lämna tvättstugan i det skick du vill finna den i.  Prata med sina grannar. Heja när ni ser varandra. Att man blir bekant med de man bor med. Om man minskar anonymiteten kan man säga till varandra lättare och det blir bättre stämning.

Stämmer det att du själv har löst de eventuella bråken med att ha en egen tvättmaskin?

Det man kan göra, är att skaffa sig en egen tvättmaskin. Jag har en egen. Men det är väldigt vanligt, att man använder den i tvättstugan till större tvättar som handdukar och lakan. Man ska tänka på att man pratar med sin hyresvärd innan man sätter in en tvättmaskin.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista