Lördag 19 maj

Veckans matklassiker: Glass

"Perserna använde snö och fruktjuice"
7:07 min

Redan flera tusen år före Kristus började både perser och kineser att tillverka den, så visst får glassen kallas för en riktig matklassiker.

Alexandra Zazzi lär Erik Blix om historien bakom den svalkande glassen och levererar dessutom recept på två egna favoriter för er lyssnare att pröva.

Egna glasspinnar av hallon och yoghurt

2 dl vatten
1 dl socker
250 gr hallon
0,5 dl glukos
3 dl turkisk yoghurt

Gör gärna så här:
Koka upp hallon, socker, glykos och vatten. Mixa med stavmixer och sila ur kärnorna i en finmaskig sil. Låt svalna och rör i yoghurten.
Häll i glassmaskin, följ sedan anvisningarna på just din maskin. Har du ingen glassmaskin, använd en rundbottnad bunke, ställ i frysen och vänd om smeten var 30:e minut.
När det börjar stelna, lägg i en fyrkantig form med raka, ganska låga (4-5 cm) kanter.
Stick i glasspinnarna med lagom avstånd från varandra. Ställ tillbaka i kylen och låt frysa i minst 2 timmar.
Tag ut. Sänk snabbt halva formen i hett vatten så att glassen släpper från botten och skär kuber med vass kniv.

Ät och njut!

Vaniljglass

2 ägg
1 1/4 dl socker
2-2½ dl mjölk
1 vaniljstång
2 dl hårt vispad vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ned i mjölken, lägg även i stången, sjud blandningen 3 minuter.
Vispa upp ägg och socker några minuter med elvisp och tillsätt den varma mjölken under omrörning mjölken.
Sjud blandningen under försiktig omrörning tills den börjar tjockna.
Låt svalna och ta ut vaniljstången.
Vänd i vispgrädden.
Häll i glassmaskin och kör enligt anvisningarna eller lägg in i frysen och vänd om för hand några gånger under timmarna det fryser.
Njut meds färska jordgubbar eller annat!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".