Lynchburg lemonade. FOTO: Matthew Meade/Scanpix

Vecka 21: Carl-Jans drinktips

Denna vecka har Carl-Jan Granqvist valt två drinkar som passar bra att svalka sig med såhär i försommarsolen.

Cocktailkulturen i Sverige har växlat i popularitet de senaste 20 åren, trender kommer och går precis som i vinvärlden. Idag har vi en välmående drinkkultur runt om på Sveriges restauranger och vi har allt som oftast representanter i de stora internationella bartendertävlingarna. Numera hittar vi inte bara bartenders utan även mixologer bakom bardiskarna, något som kanske kan hjälpa yrkeskåren ytterligare att nå lite högre status.

Lynchburg Lemonade
Drinken uppfanns av whiskytillverkarna Jack Daniels. Jack Daniels destilleri ligger i Lynchburg, Tennesse i USA. Därav drinkens namn.

Ingredienser:
1 Del Jack Daniel's eller liknande bourbon
1 Del Triple Sec (apelsinlikör)
1 Del citronsaft
2 delar fruktsoda
is

Så gör du:
Fyll en shaker med is och häll i bourbon, Triple Sec och citronsaft. Skaka och sila därefter över i ett glas till hälften fyllt med is, fyll på med fruktsoda och garnera med en citronskiva.

Campari Lime Soda
Ibland är de enklaste drinkarna de godaste. Campari är för många synonymt med apelsinjuice och semester, men den blir otroligt god även med andra ingredienser. Campari är en bitter och smaken ger oss såväl blodapelsin som malört. Receptet har varit hemligt ända sedan starten på 1860-talet då drycken skapades av Gaspare Campari.

Ingredienser:
1 del Campari
3 delar sodavatten
3 klyftor lime
is

Så gör du:
Pressa limeklyftorna mot botten av ett glas, fyll hela glaset med is och häll därefter först i Campari och därefter sodavatten. Rör runt med en drinkpinne och garnera med en limeklyfta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista