Sexåringar gallras till elitlag

7:53 min

Om två veckor ska pojkar födda 2005 - alltså sex eller sju år gamla, få besked om de duger till Hammarby fotbolls elitlag eller om de väljs bort.

Hammarby fortsätter med sin elitsatsning inom pojkfotbollen och nu höjs oroliga röster mot den utgallring som sker i så tidig ålder.

Vad tycker du?

Fotbollspappan Lars Kylä Heiko är både förälder och fotbollstränare till pojkar födda 2003. Han tycker att elitsatsningen sker i alldeles för tidig ålder.

- Jag tror inte pojkar i den åldern förstår vad det innebär att spela i ett elitlag.

En som inte riktigt kan se problemet med elitsatsning är Johan Lager, Hammarbys talangchef.

- Det är en ganska vanlig metod är att man tidiigt vill se vilka som är bäst, vi tror att utbildning är nyckeln till att bli bra på någonting, säger Johan till Erik Blix.

Utgallringen sker inte vid ett unikt tillfälle. Det är tränare som är med vid sidan av under en ettårsperiod och plockar ut de bästa spelarna till lagen.

Fotbollspappan Lars har mött oroliga föräldrarna vid utgallringarna.

- Det är många som är oroliga att deras son som inte hänger med i utvecklingen ska bli åtsidosatt, säger Lars.

Han frågar sig om lusten till fotbollsspelandet inte förstörs om man gallrar i en så tidig ålder och vill hellre förespråka större grupper där de som vill spela mycket får spela mer istället för som det är nu där de som är duktiga tar mest plats.

Johan Lager håller inte med.

- Jag skulle säga att det är direkt felaktiga uppgifter. Spelarna får gå en dag extra i veckan om de vill det. Jag har inte den erfarenheten att folk slutar för att de inte kommer med.

Skillnaden är att de som blir uttagna får en utbildad tränare istället för en föräldratränare.

- De som inte kommer med får inget besked alls. De som blir uttagna får ett besked om att de har kommit med. Så ingen som inte kommer med får ett besked som de kan bli ledsna över, säger Johan Lager.

De som inte blir uttagna fortsätter med de andra som vanligt i sina ordinarie fotbollslag, säger Johan Lager.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista