Foto: Erik Svensson/Scanpix
Carl Jans vintips

Viner till student och examen

5:26 min

När det kommer till att göra mousserande roséviner finns två varianter, den första är att som vid stilla roseviner skilja juicen från skalen då vinet fått rätt färg. Den andra är att helt enkelt blanda i lite rött vin i det vita vinet innan vinet får sin mousse.

Rosébubblor att skåla i och att ge bort är trenden just nu i dessa studenttider. Och rosétrenden vi ju talade om för några veckor sedan har nu även smugit sig in bland de mousserande vinerna vi hittar på systembolaget.

Jag har denna vecka valt ut två mousserande roséviner där den första är ett utmärkt aperitif- och buffévin till studentmotagningen och det andra passar väl till uppvaktningen av den nyblivne studenten.

Bubbel 1: Spanien

NV (ingen årgång) Jaume Serra Brut Rosado nummer 7876 på Systembolaget

Veckans första mousserande rosévin är en Cava från Spanien. Cava är den spanska varianten på ett vin som likt champagne fått en andra jäsning på flaska. Detta vin är gjort på druvorna pinot noir och trepat och har legat 12 månader på sin jästfällning innan degorgering. Degorgering är när jästproppen som bildats under den andra jäsningen på flaskan skjuts ut och flaskan får sin riktiga kork.

Doft: Ren bärig doft med inslag av syltade jordgubbar, krämig nougat och riven muskot.

Munhåleupplevelse: Knastertorr med hög fruktsyra och mängder av blodapelsin och syltade jordgubbar.

Alkohol: 11,5 %

Pris: 65 kr

Bubbel 2: Frankrike

2009 Crémant de Bourgogne Rosé nummer 7687 på Systembolaget

Veckans andra mousserande rosévin kommer från Bourgogne i Frankrike. Vinet är en så kallad Crémant, vilket är den franska benämningen för ett vin gjort enligt champagnemetoden med en andra jäsning på flaska fast utanför området champagne. Just det här vinet ligger 13 månader på sin jästfällning innan degorgering och druvorna som används är pinot noir och gamay. Druvorna kommer från en väldigt kalkrik jord i norra delarna av Bourgogne inte långt från Chablis.

Doft: Viner har en medelstor och utvecklad doft av hallon och äpplen

Munhåleupplevelse: Torr med ungdomligt frisk och härlig fruktsyra följt av nybakat bröd och nyplockade vildhallon.

Alkohol: 12 %

Pris: 93 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista