1 av 4
Bronsmedaljören Jimmy Lidberg och Laurentsio. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 4
Laurentsio Pettersson föddes med korta ben utan knäled och är bara 120 centimeter lång.
3 av 4
Lotta och Laurentsio i studion. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
4 av 4
Alla vill posera med Laurentsio. Här Malin Everlöv expert på löpning. Foto: Ronnie Ritterland Sveriges Radio

Laurentsio lyckades mot alla odds - nu berättar han hur i ny dokumentär om sig själv

"Jag har orkat när jag velat ta mitt liv"
7:40 min

Det handlar om att han stått ut med operationer, stått ut med tjat på barnhemmet i Rumänien och att han sedan stått ut med tjatet här.

- Jag har orkat när det funnits gånger då jag kanske velat ta mitt liv. Det är att lyckas mot alla odds, säger Laurentsio till Lotta Bromé i P4 Extra.

Laurentsio föddes i en stad som ligger på gränsen av Moldavien, där bodde han hos sin biologiska familj tills han var ett år. Sedan slussades han vidare till ett barnhem där han fick bo fram tills att han var elva år.

- Sedan tog mina adoptivföräldrar mig till Sverige Det var tufft ibland, det var det, berättar Laurentsio Pettersson i P4 Extra.

I dokumentären "Laurentsio - att lyckas mot alla odds" som visas på SVT i kväll återvänder Laurentsio till Rumänien för första gången sedan han flyttade och besöker även barnhemmet där han växte upp.

- Jag ville se hur det ser ut, jag vill se hur det förändrats. Barnhemmet har förändrats så mycket.

I dag är hans dröm att jobba med film och tv.

- Jag vill få bort fördomar om funktionshindrade. Det är svårt för oss med funktionshinder att få jobb inom alla branscher och extra svårt med media.

Ni kanske såg SVT's serie i våras? Ni vet serien där tio personer med funktionsnedsättning vandrade 150 mil genom Afrikas öken, från Viktoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia.

I kväll måndag visar SVT en dokumentär om Laurentsio -  en film av Gunnar Magg och Peter Gaszynski.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".