Strid om stiftelsens spritnotor: "Vi har fått valuta för pengarna"

"Det värsta är att man inte vet vad man har fått för de här pengarna"
8:06 min

Avslöjanden om hur svenska myndigheter använder våra pengar fortsätter. I dag skriver Dagens Nyheter att stiftelsen för strategisk forskning under tre år betalat 9,3 MILJONER kronor till den kände festfixaren Micael Bindefeld.

- Stiftelsen bryter mot lagar på flera punkter, säger Mattias Carlsson, reporter på Dagens Nyheter i P4 Extra.

- Vi har fått valuta för pengarna säger, Ulla-Britt Frejdin Hellqvist styrelseordförande för Stiftelsen.

Pengar som bland annat gått till en stor fest i Blå Hallen i Stockholm, men i övrigt är det oklart exakt vad pengarna gått till.

Kostnaden för kalaset bokfördes internt som forskningsbidrag. I huvudboken döptes den till "MBAB informationsprojekt", skriver DN. Utåt var dock stiftelsen mycket tystlåten om festen, den nämns bara i förbigående i årsredovisningen 2009.

Mattias Carlsson, reporter på Dagens Nyheter, som skrivit artikeln. Vad är det som är så uppseendeväckande med de här uppgifterna?

- Det värsta är att man inte vet vad man har fått för de här pengarna. Middagen är lättare att förstå. Man fick en fin och påkostad middag. Men när det gäller betalningar i månaden på ungefär 260 000 varje månad till Bindefeld, då är det oklart vad man beställt och vad man fått för pengarna. Merparten av pengarna av de de nio miljonerna är inte på middagen, det är på oklara pr-uppdrag.

Förrutom Micael Binefeld har man hyrt in en annan byrå, Spring, under samma tid, det är ytterligare miljoner med pr-arbete. Man kan fråga sig vad syftet har varit och vad har det har gett. Det är det som är frågan, menar Mattias Carlsson.

Ulla-Britt Frejdin Hellqvist,styrelseordförande för Stiftelsen för strategisk forskning anser inte att man slösat med pengarna.

- Vi har två uppdrag. Det ena är forskning och det andra är markndsföring och representation, säger hon i P4 Extra.

Fråga

Stiftelsen

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har nio miljarder kronor i kapital. Pengarna kommer från  löntagarfonderna när dessa lades ner på 1990-talet.

Regeringen tillförde kapitalet skrev stadgar och utser två av styrelsens tio ledamöter.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, tidigare verksam i Volvo och Svenskt Näringsliv, är styrelseordförande.

Lars Rask är vd.

SSF ska stödja forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. I fjol betalade stiftelsen ut över en halv miljard kronor i forskningsbidrag. Kansliet har ett 15-tal anställda och ligger i World Trade Center i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".