Yrkeselever har en bra anledning att inte välja extra estetkurser. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Spons eller reklam när företag erbjuder gratis skolböcker

Svårt att dra gränsen mellan fakta och reklam
4:35 min

Samtidigt som anslagen till läromedel i svenska grundskolor minskar finns ett stort utbud av gratisböcker. Företag och organisationer bekostar läromedel som skolorna kan beställa hem gratis. En utveckling som ogillas av miljöpartisten och riksdagsledamoten Annika Lillemets.

Har du koll på dina barns skolböcker? Vilka företag har satt sin logga i dina barns skolböcker? Vi vill veta! Skriv till oss och berätta eller mejla på p4extra@sverigesradio.se

Konsumentverket har tillsammans med Skolverket tagit fram en vägledning för hur kommuner och skolor ska förhålla sig till sponsrat material och där menar man att sponsrat material endast får innehålla uppgift om vem som står bakom sponsringen. Finns det med annan information om företag eller oraganisationer kan det handla om marknadsföring, men gränsdragningen är svår.

Annika Lillemets har nu skrivit till utbildningsminister Jan Björklund om detta och imorgon väntar en debatt i riksdagen.

- Jag vill inte ha censur, men en möjlighet är att man har en typ av kvalitetsmärkning av läromedel som kan fungera som en guide för lärarna, säger Annika Lillemets i P4 Extra.

Bland det  just nu finns företag som till exempel Tom Tits Experiment, Svenskt Näringsliv och Returpack Svenska AB.

Fråga

Sponsrad litteratur - liten FAQ

Skolmaterial som betalas av företag, branschorganisationer och intresseorganisationer blir vanligare i gymnasiet och grundskolan.

På Freebook kan gymnasielärare till exempel beställa gratis läroböker i ämnen som miljö, politik och arbetsmarknad. Böckerna sponsras av företag och organisationer i utbyte mot en presentation i slutet av boken.

Utbudet är ett annat företag som förmedlar sponsrat undervisningsmaterial å enligt vd Fredrik Skytt distribuerar de upp till 200 000 böcker och häften i månaden.

Enligt en enkät som lärarförbundet gjort hade sex av tio lärare använt sponsrade böcker i undervisningen 2009. En ökning med 50 procent sedan 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".