1 av 2
Thomas Quick vallas runt i norska Drammen i april 1996. Foto: Sven Erik Røed/Scanpix.
2 av 2
Arkivbild från 1988. Polisen draggar i Ringentjernet i norska Östfold efter en försvunnen nioårig flickas kropp. Thomas Quick erkände mord på flickan, men det visade sig senare att benbitar som hittats på platsen inte var ben, utan något annat material. Foto: Tor Richardsen/Scanpix.

Är Sture Bergwall verkligen oskyldig?

"Hela rättssystemet har misslyckats och man måste utreda vad det var som gick snett"
7:50 min

Debatten om fallet Thomas Quick har tagit ny fart efter att journalisten Hannes Råstams bok kom för ett par veckor sedan.

Men är Sture Bergwall verkligen oskyldig?

- Det är rent snömos säger före detta justitiekanslern Göran Lambertz.

Det var Hannes Råstams granskningar som 2008 fick Sture Bergwall, som Quick numera heter, att ta tillbaka samtliga sin erkännanden. Efter det har han beviljats resning för alla åtta morddomarna och också redan friats för tre av de mord som han tidigare var dömd för.

Quicks förklaring är att han ljugit under polisutredningar och rättegångar och att han ofta var så neddrogad av sina läkare att han inte visst vad han pratade om.

Men är Sture Bergwall verkligen oskyldig? Det

- Hela rättssystemet har misslyckats och man måste utreda vad det var som gick snett, säger Mattias Göransson, som färdigställde boken efter Råstams bortgång.

Före detta justitiekanslern Göran Lambertz håller inte med.

- Det är en rent vansinne. Alla de saker som Mattias Göransson skrev om i DN är genomgångna av hovrätten. I så fall menar han att sju åklagare och åtta domare plus Råstam har fel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".