1 av 2
Skogschampinjoner. FOTO: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Jens Linder vet hur man tillagar svamp. FOTO: Anders Foghagen/Scanpix

Bonus till alla P4 Extras lyssnare: Jens Linder bjuder på receptet till sin svampsoppa

"Serveras med riven hårdost, till exempel parmesan"
6:24 min

Förrättssoppor får gärna smaka lite mer eftersom de serveras i mindre mängd. Här en intensiv soppa där valet av salami är helt avgörande. Välj en högklassig lufttorkad sort utan onödiga tillsatser.

P4 Extra har fått receptet till Jens Linders smarriga LCHF-soppa.

Soppa med salami, salvia och svamp

(från kokboken ”LCHF till fest”, Bonnierfakta)

Förrättssoppor får gärna smaka lite mer eftersom de serveras i mindre mängd. Här en intensiv soppa där valet av salami är helt avgörande. Välj en högklassig lufttorkad sort utan onödiga tillsatser.

4 portioner
Tillagningstid: ca 30 minuter

Det här behöver du:
100 g salami eller chorizo
100 g färsk svamp, t.ex. skogschampinjon eller karljohan
1 hel vitlök
4 salvia- eller persiljekvistar
5 dl hönsbuljong
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk svartpeppar ur kvarn
2 dl vispgrädde
salt

Så gör du:
1. Skär salamin i småkuber (ca ½ cm). Skiva svampen. Skala vitlöken och dela i klyftor.
2. Koka upp salami, svamp och vitlök tillsammans med salvia eller persiljekvistar, buljong, vinäger och svartpeppar. Låt sjuda försiktigt utan lock i 15 minuter.
3. Fiska upp salvian eller persiljan. Tillsätt grädden och koka upp. Späd om det behövs. Justera smakerna med salt och peppar.
4. Servera het i förvärmda tallrikar.

Soppan kan serveras med riven hårdost, till exempel parmesan eller långlagrad prästost, som strös över av var och en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".