1 av 2
2 av 2

Allt om Jerringpriset och årets kandidater: Bengt Skött svarar på lyssnarnas frågor

P4 Extra: Jerringpriskandidaterna presenterade
7:35 min

P4 Extra har den äran att presentera Radiosportens kandidater till Jerringpriset. Här svarar Bengt Skött på lyssnarnas frågor om de nya Jerringpriskandidaterna.

Martin Hedberg: Bengt Skött kommer snart börja svara på era frågor om Jerringpriset. Fortsätt att ösa på med frågor.

14:30, 19 November 2012

Ugglan: Vad kan anledningen vara till att bara 5% av hela svenska folket röstar på Jerringpriset, medan 95% inte bryr sig?

Bengt Skött: Detta blir ändå en enorm opinionsundersökning. Det viktiga är att alla har chansen, det brukar bli flera hundra tuden... och det är INTE en jury bakom lyckta dörrar.

14:36, 19 November 2012

Anniken: Jag saknar Moa Hjlemr. Hon vann ju EM-guld

Bengt Skött: Ja, och det var väldigt starkt..! Men också hon vet att OS var säsongens största händelse inom friidrotten. Och i EM fanns inte t.ex. de allra främsta ryskorna på plats.

14:38, 19 November 2012

Zlatan: Vill jag vinna detta priset igen? Självklart! Tack för nomineringen!

Bengt Skött: Himla kul att DU hör av dig! Du är ju avstängd, så du har väl tid att bl.a. chatta med oss! Annars då, Zlatan, du har ju vunnit detta förr??!! Häftigt! 2007 var det väl....

14:39, 19 November 2012

dmn: Vem genom åren är det som vunnit med störst marginal?

Bengt Skött: Det är skidskytten Helena Ekholm som 2009 vann med (håll i dig..!!!) 67,6 procent av rösterna.

14:44, 19 November 2012

Pjotter: Jag saknar damlandslaget i basket. Dom gjorde en riktig bragd, efter en tuff förlust i första matchen, vann man resten och slog bl.a Spanien två gånger.

Bengt Skött: Generellt är vi försiktiga med kval till mästerskap. Men om de skräller i ett antal matcher i själva EM kan de bli glödheta under 2013. De behöver nog inte nödvändigtvis ta medalj för att bli en kandidat DÅ.

14:45, 19 November 2012

Thomas Westerberg: Jag förutsätter att Anna Carin Ahlquist är med bland dom 14. Att vinna ett paralympics guld utan set förlust 9-0. Med progressiv MS och fasttejpat racket i skadeklass 3 när hon borde tävla i klass 2. Jag kan verkligen förstå den glädjen hon visade upp efter vinste i finalen.Att kämpa så mycket varje dag och där nå sitt stora mål. Hon är en glädje spridare.

Bengt Skött: Och svaret är: Jodå, hon finns med. Och henne kommer P4 Extra att ha som gäst i morgon. Hon är hos Lotta Bromé som den första gästen i deras serie av intervjuer med kandidaterna.

14:46, 19 November 2012

Frölundait: Hur tänkte ni när ni inte nominerade Henke Lundqvist?

Bengt Skött:

Bra fråga. Både Henrik och Daniel Sedin har ju de senaste åren nått högt i Jerringprislistan. Skillnaden är att för dem finns klara siffror (poängligan) som visar på toppklass. Lundqvist fick (javisst) en trophy som NHL:s bäste målvakt. Men Erik Karlsson blev bäste back, Landeskog årets rookie m.m. Vi var tvungna att dra gränsen någonstans. Puhh.

14:50, 19 November 2012

Pjotter: Hur utses kandidaterna?

Bengt Skött: En nomineringsgrupp på 5 personer hos oss på Radiosporten stöter och blöter, rådfrågar specialister bland reportrarna och samtalar med våra partners på Idrottsgalan. Men framför allt är det vi 5 i gruppen som till slut fattar beslut. Det svåra är att vi vill att det ska landa på 10-15 kandidater. I år blev det 14.

14:52, 19 November 2012

Måns: Kvoterar ni in personer för att få en jämn fördelning?

Bengt Skött: Svar: nej. Har inte ens tänkt på årets fördelning kvinna/man till exempel. Hur blev det?? Ska kolla om en stund. Och paralympiker kvoteras heller inte in. Och inte lag.

14:53, 19 November 2012

Måns: Att varken Henrik Lundqvist eller Erik Karlsson är med är inget annat än pinsamt. Lotta Schelin däremot... Har det med kvotering att göra?

Bengt Skött: Att bedöma enskilda spelare inom lag är vanskligt. Lotta Schelin har starkt bidragit till att hennes klubb vann Champions League. Hade t.ex. Henke eller Erik K gått till Stanley Cup-final hade deras aktier stigit ännu mer.
Men visst, Lundqvist var precis precis precis "under strecket" i år.

14:57, 19 November 2012

Frölundait: Jag uppskattar och förstår till viss del ditt svar. Men då är det ju nästan omöjligt för en hockeymålvakt att bli nominerad. Han kommer ju inte vinna poängligan direkt. Vad mer kan en målvakt göra än att bli utsedd till ligans bästa?

Bengt Skött: Hej Frölundait...! Ja det är svårt. Men kolla i alla fall svaret till Måns nyss.

14:58, 19 November 2012

Nisse: Hur många gånger har reglerna för nominering till Jerringpriset ändrats? 1991 exempelvis kom inte skid-VM:s bästa åkare Gunde Svan med bland kanditaterna med motiveringen att det bara skulle var en från varje idrott och 1991 blev det Mogren

Bengt Skött:

Alla regler och uppfattningar mår bra av att granskas och modifieras ibland. Numera låter vi flera från samma sport kubbas mot varann. De "tar inte röster från varann" längre eftersom normalt bara en (1) från sporten finns kvar till slut, på topp-5, under själva Idrottsgala-kvällen. Då kommer ju de flesta telefonrösterna in.

15:02, 19 November 2012

Jerring: Vad är värdet på skålen?

Bengt Skött: Hej. Har inte svaret just nu, men kan ta reda på det efter chatten. Du som är specialintresserad, skicka ett mejl till bengt.skott@sr.se så ska jag svara så småningom.

15:03, 19 November 2012

Kalle: Teodor Peterson? Om Myhrer är nominerad borde väl Teodor ha varit på tapeten?

Bengt Skött: Det spelar in också om "historia skrivs". Inte sedan Thomas Fogdö 1993 har en svensk vunnit slalomcupen.

15:05, 19 November 2012

Gordon: Bengt: Tror du allvarligt att en person med isohockeyintresse kommer ta den här galan på allvar?

Bengt Skött: Javisst, de har JVM-landslaget att lyfta fram, riktigt högt!
Det var historiskt med deras guld, Sveriges första sedan 1981.

15:07, 19 November 2012

Kalle: Fanns Fredrik Kessiakoff med i diskussionen?

Bengt Skött: Nej, det gjorde han inte. Ännu fler etappsegrar, och helst i Girot eller Tour de France eller en kanoninsats i VM hade varit till hjälp för honom.

15:09, 19 November 2012

Roger: Anja P har aldrig fått Jerringpriset , 2007 blockerades hon avalla zlatanister som i organiserad form röstade på gossen. Naturligtvis är det häpnadsväckande att en tjej med tre VM-guld och andra bragdmedaljen 2007 inte fått Jerríngpriset.. Hur görNi för att förhindra organiserad röstning?

Bengt Skött:

En röst per person räknas i webbomröstningen. Vi kan se hur många klick som kommer från en viss dator. Vi rensar sedan bort "orimliga mängder", och behåller max 3-5 röster per dator (en normal familj).

15:12, 19 November 2012

Helena: Hela fotbollslandslaget (herrar) borde få priset. Då ingår självklart Zlatan men 4 - 4 mot Tyskland var ju också en enastående prestation av laget!

Bengt Skött: Ja visst, verkligen!! Men varför försatte de sig i 0-4-underläge? Och resan har bara börjat.
Om landslaget, med hjälp av den där bragdpoängen i Berlin, verkligen går till VM i Brasilien är det en STARK kandidat när kvalet är klart, alltså 2013.

15:15, 19 November 2012

Rolf: Hur resonerar ni kring det faktum att idrottare som har ett stort förbund bakom sig har en fördel, eftersom förbundet gör allt för att mobilisera sina medlemmar så att de röstar på den "egna" kandidaten. I år tycker jag Lisa Nordén bör få priset, men har hon någon chans då hon kommer från ett litet förbund?

Bengt Skött: Ja visst! Hon bör absolut ha chansen! Se bara på Magdalena Forsberg från "det lilla" skidskyttet. Hon vann Jerringpriset vid fyra tillfällen. Också orientering och skridsko finns bland förbund som triumferat.

15:17, 19 November 2012

Larry: Är det inte större att vinna EM-guld i friidrott än att vinna en smal delcup i alpint? Moa Hjelmer borde i rimlighetens namn ha gått före Myhrer.

Bengt Skött: Din fråga, Larry, summerar hela debatten. Tack ALLA för Ert engagemang i denna fråga. Någonstans måste vi dra ett streck. Det är dilemmat. Om vi hade haft 23 kandidater så hade det varit en engagerande debatt om nr 24-30. Tror jag.

15:21, 19 November 2012

Martin Hedberg: En otrolig mängd frågor strömmar in. Kul att Jerringpriset engagerar. Bengt svarar någon minut till. Sedan måste han göra inslag till vår 16-sändning.

15:22, 19 November 2012

Mats: Hur många gånger kan man ringa in och rösta på Jerringpriset och vad är det maximala antalet vykort man får sända?

Bengt Skött: Samtal och vykort kostar pengar. Ett samtal t.ex. 3,50 kr per röst. Så är man redo att lägga stora pengar på detta, så är det helt ok. Men bland vykort sållar vi när vi uppenbart ser att det är samma skrivstil på, typ, 100 vykort.

15:23, 19 November 2012

Bengt Skött: Tack, tack, för alla häftiga, engagerade och oväntade frågor. Vi hörs - och.... Välkommen nu med Din röst, eller rösterna från hela Din släkt....! Den 14 januari vet vi.

15:25, 19 November 2012

Chatt med Bengt Skött:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".