1 av 2
Sigrid Bárány berättar om köttfri måndag i P4 Extra. Foto: Jan Erik Henriksson / Scanpix
2 av 2

Sigrid Bárány vill bejaka vår inre grottmänniska - P4 Extra testar köttfri måndag med en mästerkock

Sigrid Bárány: "Ät mindre och bättre kött för att bli mätt"
6:39 min

Har du möjligtvis provat på en köttfri måndag. I så fall är du inte ensam. Enligt de senaste undersökningarna så äter vi svenskar allt mindre kött, något som delvis beror på de ökade köttpriserna.

Köttfri måndag är ett internationellt nätverk där själva idén är att alla på ett enkelt sätt ska kunna värna både om miljö och hälsa genom att avstå från att äta kött en dag i veckan.

Segraren av Mästerkocken 2012, Sigrid Bárány besöker Lotta och berättar om hur man ska tillfredsställa sin inre grottmänniska genom att äta mindre kött men bättre kött för att bli mätt.

Tre tips med Sigrid Bárány på köttfria måndagsrecept

  • Gör en bolognese med linser istället för köttfärs. Den behöver inte ens alls koka lika länge.
  • Böngrytor som du brukar göra en köttgryta. Gör en bönpuré till istället för potatismos.
  • Din vanliga kycklingrätt men byt ut kycklingen mot halloumi. För att få till den rätta knarriga konsistensen så stek osten i olja på riktigt hög värme.

- Det ska vara vansinnigt hög värme så att det fräser som fasen. Du ska nästan bli rädd för vad som händer med din stekpanna, säger Sigrid Bárány till Lotta Bromé i P4 Extra.

Om osten får en brun pankaksdoftande yta - då har du lyckats.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".