1 av 2
Författare som spelar in podcast ökar också sin bokförsäljning. Foto: Scanpix/Albert Bonniers Förlag/Modernista.
2 av 2

Sigge Eklunds böcker efterfrågas mer sedan han började podda

Podcasts ökar bokförsäljningen
1:04 min

Sigge Eklunds böcker efterfrågas mer sedan han började podda. Det är han som författare inte alls ensam om.

Kulturnytt i Sveriges Radio har listat de största författarpoddarna.

Författare som också spelar in podcast, det vill säga radioprogram som laddas ner från nätet, säljer fler böcker. Sigge Eklund är en av alla de författare som Sveriges Radio kollat upp som märkt av att hans böcker efterfrågas mer sedan han började podda.

Att lyssna på podcasts, alltså radioprogram som laddas ned från nätet, blir en allt populärare kulturvana. Det är också en slags marknadsföring för böcker. På internetbokhandeln Adlibris har man sett att författare som podcastar ofta får en skjuts i försäljningen.

Sigge Eklund, Carolina Gynning och Andres Lokko är tre författare och podcastprofiler vars böcker säljer bättre sedan de kan höras i nedladdningsbara program.

Adlibris försäljning av Sigge Eklunds böcker har tredubblats sedan han började podcasta tillsammans med medieprofilen Alexander Schulman i juni i år.

- Här är det podcasten som varit trigger-faktorn, säger Linnéa Wiklund, PR-ansvarig på internetbokhandelm Adlibris, till Kulturnytt i P4.

Sigge Eklunds bok "Det är 1988 och det har just börjat snöa" som kom som pocket 2006 har till och med sålt slut sen den första podcasten lades ut i juni berättar Linnéa Wiklund.

Även kulturjournalisten och författaren Andres Lokkos böcker har fått försäljningsskjuts sedan han tillsammans med Kristian Luuk började med podcast för Sveriges Radio, menar Linnéa Wiklund. Där kan man se en 50-procentig ökning om man ser före och efter podcast. Detsamma gäller för Carolina Gynning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".