Vecka 8

Carl jans vintips med viner från Sydafrika

5:08 min

Denna vecka har Carl Jan Granqvist valt ut två viner från Sydafrika. Sydafrika är i dag det näst största vinlandet vad gäller antal liter vin sålda i Sverige per år, enbart Italien säljer mer.

Det finns flera förklaringar till varför sydafrikanska viner blivit så populära i Sverige, en av dessa är utan tvekan att de gör väldigt inbjudande och fruktdrivna viner. Jag har valt att rekommendera ett vitt vin vilket säljs på bag-in-box och även ett utmärkt rött vin på flaska från det tidigare statligt kontrollerade kooperativet KWV.

Vin 1: Vitt vin på 300 cl Bag-in-Box

2012 Drosty-Hof Chenin Blanc nummer 2069 på Systembolaget

Veckans vita vin är en treliters bag-in-box gjord på druvan chenin blanc, eller som den kallas I Sydafrika: Steen. Bakom vinet står Distell, vilka är en av världens absolut största vinproducenter. De har över 4800 hektar vingårdar utspridda i de flesta av Sydafrikas regioner. Vinmakaren bakom Drosty-Hof är den kvalitetsinriktade Linley Schulz. Druvan chenin blanc kommer ursprungligen från Loire-dalen i Frankrike och ger i Sydafrika otroligt bra och prisvärda viner. Vinet passar utmärkt till såväl grillad fisk som fisk- och skaldjursgrytor.

Doft: Fruktdriven och ungdomligt frisk doft med inslag av mandarin, citroner och mogna päron.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra uppbackad av mängder av citrusfrukt och päron.

Alkohol: 12%

Pris: 169 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska

2011 Roodeberg nummer 7451 på Systembolaget

Bakom detta röda vin står KWV vilket bildades 1918 som en sammanslutning av Sydafrikas vinproducenter. Sedan 1997 är de ett börsnoterat bolag och ett av Sydafrikas absolut viktigaste företag inom vinnäringen. Vinet är gjort på en blandning av druvorna cabernet sauvignon, shiraz och merlot uppkryddade med lite petit verdot och tannat. Efter vinifiering lagras vinet på franska ekfat under 14 månader innan det buteljeras. Vinet passar utmärkt till kraftigare kött- och viltgrytor.

  • Doft: Fruktig doft med inslag av fat, mörka bär, tobak, rosmarin och lakrits.
  • Munhåleupplevelse: Fruktig, något rökig smak med inslag av fat, mörka bär, örter, lakrits och choklad.
  • Alkohol: 14%
  • Pris: 89 kr