Måndag 25 februari

Mördarbakterie åt upp Olles tennisarm

3:41 min

Köttätande mördarbakterieökar kraftigt i Sverige. Förra året dog 54 svenskar av mördarbakterierna och inte sedan mätningarna började har så många blivit svårt sjuka enligt Smittskyddsinstitutet.Olle Frödin från Sala förstod inte vad som hade hänt när han åkte akut in till sjukhuset efter att ha vaknat med svåra smärtor i armen.

Det han fått behandling för som han trodde var tennisarmbåge visade sig vara en aggresiv köttätande mördarbakterie.

Förloppet gick snabbt

När Olle vaknade efter att i flera veckor legat nedsövd på sjukhus fick han veta att man tvingats amputera hans högerarm.

- Ännu i dag känns det som att jag har armen kvar, jag kan inte röra den men jag känner den. Den känns som en avdomnad klump, säger Olle i P4 Extra med Lotta Bromé.

Mördarbakterien ökar kraftigt i Sverige just nu

Anders Tegnell, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet säger att man inte vet varför köttätande mördarbakterier ökar kraftigt, men att det går i perioder och att vi just nu är inne i en period då fler blir svårt sjuka än vanligt.

Symtomen är ofta svåra att känna igen. Hög feber och att känna sig dålig i allmänhet kan vara de enda tecknen på sjukdom.

Senare drabbas ofta den sjuke ofta av blodförgiftning och bakterien kan tränga in genom huden och sedan ned i musklerna där de kan döda vävnad och äta sig in i kroppen. Därav namnet köttätande mördarbakterie.