Måndag 25 februari

Alla vill ha en del av Burma

2:13 min

I höst blir det möjligt att åka på charterresa från Sverige till det hittills slutna landet Burma.

Sedan nobelpristagaren Aung San Suu Kyi släpptes fri från sin husarrest 2011 står nu researrangörerna på kö för att etablera sig i landet.

Med en kuststräcka större än Thailands hoppas regimen locka till sig resenärer som tröttnat på Thailand.

- Men man ska inte tro att man träffar på någon slags variant av Thailändare, säger Peder Gustafsson från Radio Stockholm som nyligen varit där.

Alla vill ha en del av Burma

Det är inte bara reseföretagen som vänder sina blickar mot Burma. Svenska företag står på kö för att investera i landet.

Jesper Bengtsson som är chefredaktör på Omvärlden har skrivit tre böcker om Burma och tycker inte att man ska dra sig för att resa dit om man vill.

- Det har varit en diskussion ganska länge om huruvida det har varit bra att göra det eller inte. Men alla grupper inklusive den demokratiska oppositionen uppmanar ju människor att resa dit så det tycker jag avgör saken, säger Jesper Bengtsson i P4 Extra.

Men han är skeptisk mot just charterturismen.

Regimens kontroll över hotell och flygbolag

Jesper tycker att problemet med att resa som charterturist är att man automatiskt hänvisas till de större och lyxigare hotellkedjorna.

- Där kan man vara ganska säker på att de i någon mån styrs av de grupperna som står nära militären, säger han i P4 Extra.

Istället uppmanar han andra som vill resa till Burma att göra som han själv brukar.

- Bo helst på mindre ställen som ägs privat, av folk som bor lokalt, då gynnar man rätt personer.