Torsdag 28 februari

Musik ska få skolelever att bajsa

2:50 min

Tycker du att det är jobbigt att gå på toaletten på jobbet eller i skolan är du långt ifrån ensam. På Hagagymnasiet har rektorn hittat på en egen metod att locka in eleverna in på dass.

Fler än hälften håller sig 

Undersökningar visar att 63 procent av eleverna aldrig bajsar på toaletten i skolan.

På Hagagymnaiset i Norrköping har man börjat med musik på toaletten för att underlätta eventuella behov. Går man på hemlighuset ska man kunna göra nummer två utan att behöva oroa sig för att det ska höras vad man sysslar med där inne.

Inget plumsljud och varningslampa

På torsdagen hade Hagagymnaiset i Norrköping invigning av fem nya toaletter. Men det är inte vilka toaletter som helst som byggts berättar Anders Palmgren som är initiativtagare och rektor för skolan i P4 Extra.

- Vi har lyssnat på ungdomarna. Anledningen till varför eleverna inte går på skoltoaletterna är rädslan för att det ska höras ut. Därför har vi infört musik som spelas.

Problemet med att nästa nödiga elev står och rycker i handtaget har Anders Palmgren också tänkt på.

- Är toaletten upptagen är det en sensorlampa som lyser röd.

Toaletterna har också städats upp för en fräschare toaupplevelse.

- Det har alltid varit så rörigt, nu är pappershandduken och torkaren elektrisk med elektriskt driven tvål.

Kommunen skeptisk till dassmusik

Anders Palmgren säger i P4 Extra att han stötte på patrull innan han lyckades  övertyga kommunens tjänstemän om att få de nya toaletter med musik.

Först när han hänvisade till en undersökning i grundskolan som visade på att det var många somt tyckte att toaletterna var ofräscha fick han beslutsfattarna på fall.

- 20 procent sa att de nästan aldrig fick gå på toaletterna. Nästan 60 procent sa att de inte gick på toaletten alls om de skulle göra tvåan. Vi hade ingen egen statistik, men pratade med elevrådet och fick de här signalerna.

Fråga