vecka 9

Pinotage - Carl Jans vintips från Sydafrika

5:05 min

Sydafrikas nationaldruva heter pinotage. Druvan skapades 1925 av Abraham Izac Perold vid universitetet i Stellenbosch och är en korsning av de franska druvorna cinsault och pinot noir.

Det första vinet på pinotage gjordes först 1941 efter att rankorna återupptäckts. Pinotage ger viner som är alltifrån relativt grova, rökiga och strama till otroligt eleganta och fruktdrivna. Vinerna passar utmärkt till vilt eller varför inte en Braai, som en klassisk sydafrikansk grillfest kallas.

Vin 1: Rött vin på 75 cl flaska

2010 Graham Beck Pinotage nummer 12821 på Systembolaget

Producenten bakom detta vin heter Graham Beck och är mest känd för sina mousserande viner gjorda enligt champagnemetoden. Här har de även gjort ett riktigt bra stilla vin. Denna pinotage har efter vinifiering lagrats 12 månader på amerikanska ekfat. Vinet passar utmärkt till en viltgryta på älg, gärna serverad med potatispurée och svartvinbärsgele.

  • Doft: Expressiv och fruktig, nästan rökig med mängder av plommon, rostade ekfat och örter.
  • Munhåleupplevelse: Ren, fruktdriven med mörka bär som plommon och björnbär följda av en frisk fruktsyra och ett lite rökigt avslut.
  • Alkohol: 13,5%
  • Pris: 75 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska

2010 Jacobsdal Pinotage nummer 22055 på Systembolaget

Vinmakaren Cornelis Dumas på Jacobsdal har som mål att göra eleganta viner på pinotage, något han lyckas med. Jacobsdal arbetar uteslutande med naturlig jäst och har ett kvalitétsdriv som verkligen återspeglas i vinerna. Vinet får efter vinifiering på cementtankar vila 18 månader på franska ekfat innan det buteljeras. Jacobsdal Pinotage går utmärkt att lagra och vid rätt lagringsförhållanden kommer det att utvecklas de närmsta 5-10 åren. Vinet passar utmärkt till grillat nötkött, gärna serverat med grönsallad och någon god sås.

  • Doft: Elegant och något rökig doft med mogna plommon, rostade tobaksblad och kaffe.
  • Munhåleupplevelse: Torr med frisk fruktsyra och mjuka, lite tuggbara tanniner som bär upp alla mörka bär, örter och choklad som följer i smaken.
  • Alkohol: 14%