Lufttorkad skinka, en av klassikerna på tapasbordet. Här med sparris och basilikadressing. Foto: Malin Hoelstad/SvD/SCANPIX
lördag 2 mars

Zazzi lär oss mer om den spanska favoriten tapas

Zazzi: Det viktigaste är att man umgås med vänner!
6:23 min

Tapas är ett begrepp för massa goda smårätter som man äter i Spanien. Det finns ett oändligt anatal tapassorter och det är endast fantasin som sätter gränsen för vad som kan kallas för tapas eller inte.
Här bjuder vi på mer intressant fakta och två små tapasrecept.

Själva namnet tapas kommer från verbet att täcka. Man täckte över sitt vin med hjälp av små tallrikar med tilltugg på så att vinflugor inte ramlade ner i drycken.
De allra simplaste tapas är några ostbitar eller skinkbitar rustikt utlagda på enkla tallrikar, medan man i riktigt exklusiva barer i Madrid kan hitta både rysk kaviar och färsktryffel som tapasbitar i form av små konstverk.
De vanligaste tapasrätterna brukar vara den klassiska spanska lufttorkade skinkan, (typ Serrano eller den mer exklusiva Iberico), några grova skivor färsk fårost och lite tortilla (en sorts potatisomelett).

Två små tapas

Ostfyllda potatisbollar

3 nykokta, skalade medelstora potatisar
2-3 msk vetemjöl
1 litet ägg
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
0,5-1 dl ströbröd
2 msk sesamfrön
14-16 ostkuber efter smak

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Pressa eller mosa potatisen, blanda i ägg, mjöl, paprika pulver och rör till en smet.
Smeten skall lossa från skeden, lägg ev till mer mjöl vid behov.
Gör bollar i köttbullestorlek. Tryck in en ostkub i mitten på varje och förslut igen.
Blanda ströbröd och sesamfrön och rulla sedan potatisbollarna i blandningen. Lägg dessa på ugnsark och baka av i ugnen i c.a 10 minuter tills de fått fin färg.
Goda att servera både varma och kalla.

Serranolindad chévre med tryffeldoft

4 skivor serranoskinka
150 gr mjuk chevre, utan kant
1 tsk finhackad färsk oregano
1 tsk stark olivolja
vit tryffelolja

Gör gärna så här:

Mixa samman osten, oljan och örterna i matberedare.
Lägg ut skinkan över en stor bit plastfolie, så att skivorna täcker varandra. Bred försiktigt ut osten genom att först klicka och sedan trycka till den på skivorna.
Rulla ihop skinkan och slå in i plasten. Lägg in i kylskåp att stelna innan du skär till skivor.
Droppa över lite vittryffelolja vid servering (valfritt)

Tips:
Skinkrullarna går utmärkt att frysa och är superläckra att plocka fram som drinktilltugg. Skär dem gärna med en riktigt vass kniv när de är halvfrusn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".