1 av 2
Pinotage ger viner som är alltifrån relativt grova, rökiga och strama till otroligt eleganta och fruktdrivna. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX
2 av 2
vecka 10

Nyheter på Systembolagets hyllor

I fredags förra veckan lanserades de första vinerna i Systembolagets nya lanseringssystem. Det nya systemet innebär att det kommer vara fyra lanseringar per år istället för som tidigare sex.

En annan skillnad är att vinerna kommer att utvärderas under tremånaders perioder, är de tillräckligt populära får de vara kvar på hyllorna annars åker de ut. Carl-Jan Granqvist har valt ut två nyheter som han tycker är extra spännande.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska

2011 Lindemans Bin 1155 Semillon nummer 6259 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från Australien och är gjort på den franska druvan semillion. Druvan har sitt ursprung I Bordeaux där den fortfarande används flitigt. Bakom vinet står vinproducenten Lindeman som varit verksam I Australien sedan 1843. Vinodlingarna till detta vin ligger I Hunter Valley strax norr om Sydney, i delstaten New South Wales. Efter skörd vinifieras och lagras vinet på rostfria ståltankar. Vinet passar utmärkt till lite kryddstarkare maträtter, varför inte en thai- inspirerad fiskgryta på kokosmjölk och chili?

Doft: Ren och inbjudande doft, fylld av gula plommon, grapefrukt och örter.

Munhåleupplevelse: Torr och välbalanserad med ren, fyllig frukt i form av gula plommon, bivax och grapefrukt följt av kittlande mineraler och örter.

Alkohol: 12%

Pris: 100 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska

2011 Castillo de Molina Carmenère Reserva nummer 6544 på Systembolaget

Veckans röda vin kommer från Chile och är gjort på druvan carmenère. Även carmenère är ursprungligen en fransk druva som tidigare var vanligt förekommande i röda bordeauxviner, nu har den snarare förvandlats till något av Chiles nationaldruva. Vinodlingarna till detta vin ligger i Maule, söder om Santiago. Efter skörd pressades druvorna och vinet har efter vinifiering lagrats tio månader på franska ekfat. Vinet passar bra till lite kraftigare rätter på nöt och vilt, drick det gärna till en bit helstekt ryggbiff med hasselbackspotatis och en mustig rödvinssås.

Doft: Stor fruktdriven doft med mängder av syltade svarta vinbär och plommon följt av lavendel och rostade ekfat.

Munhåleupplevelse: Torr med frisk fruktsyra och fullpackad med plommon, svarta vinbär samt lagerblad och kakao.

Alkohol: 14%

Pris: 89 kr

Mer om Carl Jans vintips

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".