En klassisk portion fish 'n chips från en "Chip shop" i London. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / Scanpix
lördag 9 mars

Zazzi: "Jag var alldeles till mig"

Zazzi lagar Fish&chips
6:59 min

Med rötter i mitten av 1800-talet räknas det som något av världens första snabbmat. Dessutom var det en av få rätter britterna inte behövde kuponger för att köpa under andra världskriget.

Gentlemen, regn och fish & chips

England är, kanske med rätta, mer känd för sina stjärnkockar än sin inhemska gastronomi. Om man åker till England och bara besöker trevliga pubar för det goda ölets skull kan utbudet av god mat vara ganska skralt och kännas tungt och fett. Att maten är enkel har religionen en viss skuld i. När England lösgjorde sig från katolicismen ansåg man att överdåd i maten genom kryddning visade en för stor extravagans och man valde därför att bara servera okonstlade såser med enkla kryddningar. Lite av den känslan infinner sig för fish & chips....men gott är det!

Fish & Chips

4 personer

smet:

1 dl vatten med kolsyra

2 dl mjöl samt lite extra

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk bakpulver

1 msk maizena

1 krm salt

4 filébitar av torsk, fasta i köttet

 

Potatis

3 medelstora bakpotatisar

1 l frityrolja

salt och peppar

Att servera till tartarsås eller majonnäs

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 90-100 grader för varmhållning och timing av maten

Blanda samman mjöl, vatten, vitvinsvinäger, maizena, salt och bakpulver. Tillsätt ev lite mer mineralvatten så att det blir en smet som liknar filmjölk i konsistensen.

Gör nu potatisen

Skala, skär i stavar och skölj, torka ordentligt med ren kökshandduk eller hushållspapper.

Värm upp oljan till 170 grader och fritera potatisen lite i taget tills gyllene, låt rinna av på hushållspapper, salta och varmhåll i ugnen fram till servering.

Torka fisken med hushållspapper och vänd i mjöl, doppa sedan i frityrsmeten, vänd efter några minuter och fritera båda sidorna gyllene. Servera med potatisen, gärna i tidningspapper och med tartarsås eller några stänk citron eller vinäger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".