1 av 9
Prins Bertil och hans hustru prinsessan Lilian vinkar från balkongen på Drottninghoms slott efter vigselceremonin i slottskapellet 7:e december 1976. Foto: Scanpix
2 av 9
Flaggor på halv stång utanför slottet. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
3 av 9
Flaggor på halv stång utanför slottet på måndagsmorgonen. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
4 av 9
Jan Malmsjö i glatt samspråk med prinsessan Lilian och prins Bertil. Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix.
5 av 9
Arkivbild. Prins Bertil, som även var hertig av Halland, tillsammans med prinsessan Lilian. Foto: Scanpix
6 av 9
Prins Bertil och hans hustru prinsessan Lilian vinkar från balkongen på Drottninghoms slott efter vigselceremonin i slottskapellet 7:e december 1976. Foto: Scanpix
7 av 9
Prins Bertil bakom ratten med prinsessan Lilian bredvid. Foto taget på motorbanan Ring Knutstorp i augusti 1982. Foto: Scanpix
8 av 9
Prinsessan Lilian. Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix
9 av 9
Måndag 11 mars

Kyrkklockorna slår för prinsessan Lilian

Nu på morgonen klockan åtta kommer kyrkor i centrala Stockholm att hålla en sorgeringning efter att prinsessan Lilian avlidit i helgen. Beskedet om prinsessans död kom vid sextiden på söndagkvällen.

Dödsfallet var väntat, enligt Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet, och personlig vän med Lilian.

– Det är inte direkt oväntat när en person är inne på sitt 98:e levnadsår, då har man levt ett långt spännande liv, och det gjorde Lilian i allra högsta grad. Men samtidigt är det sorgligt och vemodigt för hon var en mycket speciell och fantastisk person, säger han.

Det är många som beskriver prinsessan Lilians typiskt brittiska sinne för humor. Journalisten Sten Hedman, som följt kungahuset under många år, är en av dem.

– Hon var mycket öppen och glad som person, väldigt "witty" som man säger på engelska, mycket spirituell, enligt Hedman.

Men de sista åren blev annorlunda. 2010 bekräftade hovet att prinsessan Lilian led av Alzheimers sjukdom. Och hon vårdades ända till slutet i sitt hem på Djurgården i Stockholm, enligt hovexperten Sten Hedman.

– Hon har knappast varit kontaktbar och har inte känt igen någon av de anhöriga. Jag tror att det har varit ett bistert slut här ute i ensamheten, säger han.

Men 1996, året innan Prins Bertil dog, var hon fortfarande pigg och deltog i en intervju med Sveriges Radio Halland, från sommarhuset i Tylösand. Hon bekräftade att kärleken mellan henne och Bertil fortfarande var lika stark efter 50 år.

- Absolut. Mycket stark, starkare!

Ni är ett väldigt gulligt och kärleksfullt par.

– You can say that again.

Har det alltid varit så?

– Ja, alltid.

Prinsessan Lilian betydde mycket för kungafamiljen, och kungen skriver i ett pressmeddelande att en mycket kär och avhållen familjemedlem är borta, och att familjens ungdomar alltid uppskattade prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".