1 av 3
Klicka på bilden för att se graferna i full skala.
2 av 3
Cancerundersökning. Foto: Scanpix
3 av 3
Lungcancer på röntgenbild. Foto: SVT Bild
Onsdag 13 mars

Trebarnsmamman Lina Baldenäs fick hudcancer

Trebarnsmamman Lina Baldenäs minns lukten av kokosoljan
3:19 min

I P4 Extra med Lotta Bromé berättar trebarnsmamman Lina Baldenäs hur livet förändrats sedan hon fick beskedet att hon drabbats av hudcancer för tre år sedan.

Antalet cancerfall ökar med explosionsartad fart. Mest ökar hudcancer det visar en rapport som cancerfonden presenterade på måndagen.

- De cancerformer som ökar mest förutom hudcancer är lungcancer, prostatacancer, bröstcancer och tjocktarmscancer, säger Elizabeth Johansson från Cancerfonden i P4 Extra.

Skillnad mellan män och kvinnor

Hudcancer ökar mer hos kvinnor, men antalet fall är lika och det har fördubblats sedan år 2000. Eftersom färre män röker så minskar lungcancer  bland dem. Bland kvinnorna är det tvärt om. Där ökar lungcancern.

Sluta röka, sluta dricka

Att vissa former av cancer ökar beror dels på att vi blir äldre. Men också att våra levnadsvanor förändrats. Övervikt, liten fysisk aktivitet, solande tobak alkohol fel matvanor är några orsaker till att cancerfallen ökar.

- Någonstans mellan 50-70 procent av cancerfallen tror man beror på levnadsvanor. Optimal prevention, det vill säga att till exempel sluta röka och dricka och motionera mera skulle minska cancerfall med 30 procent, säger Elizabeth Johansson.

Cancervård i världsklass

Fler och fler överlever cancer med bättre behandlingsmetoder.

- Vi har en cancervård i världsklass i Sverige. Men vissa cancerformer är det ändå väldigt dyster prognos för som till exempel bukspottkörtelcancer.

De cancerformer som minskar enligt undersökningen är strup, magsäcks- och tunntarms cancer.

- De har minskat rejält. Man tror det beror bland annat på att vi äter mer färsk mat, färsk frukt och att magsårsbakterier har visat sig gå att bota med antibiotika.

Minska risken att drabbas

  • Sluta röka
  • Dricka måttlig med alkohol
  • Dra ner på rött kött och äta fukt och grönsaker
  • Regelbunden fysisk aktivitet
  • Behåll normalvikt
  • Skydda huden

Om de som känner igen sig i ovanstående punkter anammade en sundare livsstil skulle man minska antalet cancerfall med 30 procent tror experten.

- Men det är en viktigt att poängtera att för en enskild person kan man inte säga att deras magcancer beror på att de ätit dåligt utan det handlar om mönster i en stor grupp. Det handlar aldrig om att man ska skylla sig själv, säger Elizabeth Johansson från Cancerfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".