Halleys Komet.Foto: Scanpix
Torsdag 14 mars

Se en komet med blotta ögat

P4 Extra blir rymdextra
4:57 min

Att man kan se en komet med blotta ögat hör inte till vanligheterna. Men just nu kan faktiskt den som blickar mot skyn göra just det.

Maria Sundin berättar i P4 Extra om hur man ska göra för att kunna se en till komet i höst.

För den som vill se en bild på kometen är den uppe till vänster i

Den tunna bågen nere till höger är månskäran.

P4 Extra

Liv på mars

Bergarter på Mars visar spår av syre, väte och kol. Det innebär att det kan ha funnits förutsättningar för liv på planeten. - Från det vi vet nu så är svaret ja, säger Michael Meyer vid Nasa.I går 21:03

MARS. Nasas rymdsond Curiosity har hittat spår av mineraler på Mars. Väte, kol och syre - som alla är viktiga byggstenar för liv - har hittats på planeten.

- En grundläggande fråga är om Mars kan ha haft en beboelig miljö. Från det vi vet nu så är svaret ja, säger Michael Meyer, forskningsledare på Nasa, enligt CNN.

Vatten på Mars gick att dricka

Enligt Nasa ska ska även vattnet som en gång flöt på planeten ha haft ett neutralt pH-värde. Och därmed gått att dricka.

Det nya bergartsprovet togs från en sedimentär berggrund och innehöll förutom mineralerna även sulfat och andra kemikalier.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".