Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
söndag 17 mars

Alexandra Zazzi bjuder på Key lime paj i miniformat

Publicerat söndag 17 mars 2013 kl 10.03
2006 blev Key lime paj efter omröstning utsedd till "Staten Floridas officiella paj". Foto: Annika Broman

Visst kan man längta sig bort till varmare breddgrader när våren tvekar. Ibland känns det som om kylan aldrig tar slut. Det är då man får fixa egna ljusglimtar! Lösningen behöver inte alltid vara semester på andra sidan jordklotet. Stämningen och glädjen kan man ganska enkelt skapa här hemma.

Gör bara så här!

  1. Skruva upp värmen i huset
  2. Häng upp all färgglatt du har, sjalar, spetsar mm
  3. Lägg ut kuddar på golvet och tänd lyktor och ljus på säkra ställen
  4. Sätt på salsa, marengue eller reggae
  5. Duka upp maten på låga bord, ställ fram gott att dricka
  6. Bjud in fler gäster än du brukar
  7. Dansa hela natten lång

Och snart är den riktiga våren här igen!
Fram till dess smaka på lite hetta, skaka på höfterna och njut av salsa.

Musiktips:
Bob Marley
The beat
UB40
Salsa
Ska-musik

Mini Key Lime paj med hallon och myntasocker
Ger 10 st

Botten
16 st digestivekex
100 gr smör
1 valnötsstor bit färsk ingefära

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk ca 400 ml
6 st ekologiska limefrukter
skalet av 2 lime
4 äggulor
1 helt ägg

Topping
1 dl rårörssocker
12 blad färsk mynta
1 krm chiliflakes (valfritt)
1 dl hallon

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Krossa kexen fint, lättast med en matberedare med knivtillsats
Skala och riv ingefäran och lägg i.
Smält smöret och häll i kexkrossen. Kör ihop snabbt.
Tag smuldegen och tryck ut i formar, använd mjuka silikonformar eller aluminiumformar du kan riva av så får du loss din lilla paj, både botten och kanterna skall vara täckta.
Ställ in bottnarna i ugnen i 10 minuter, tag ut och låt svalna.

Fyllningen:
Riv skalet av två lime och pressa ur juicen ur samtliga. (TIPS! Riv skalet från alla och frys ned det du inte använder).
Lägg gulorna och ägget i en bunke och vispa ihop med elvisp.
Häll i den tjocka mjölken, vispa hårt i 5 minuter och lägg sedan i limejuice och skal. Vispa i ytterligare 5 minuter.
Häll smeten i formarna och ställ in i ugnen i 10-15 minuter tills de stelnat, känns försiktigt genom att trycka på toppen med fingret.
Tag ut, låt svalna och plasta.
Ställ in i kyl minst 6 timmar innan servering, gärna över natten.

Topping:
Mixa samman sockret med mynta och chili.
Servera minipajerna med lite strödd myntasocker och några hallon på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".