På måndag, 25 mars, är det våffeldagen. Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
Lördag 23 mars

Zazzis söta och salta våfflor

"Själva metoden kommer från de gamla grekerna"
6:46 min

Denna vecka gör Alexandra våfflor - såväl söta som salta!

Njut av dem med sylt och grädde eller varför inte med svampstuvning?

Smaklig spis!

Söta våfflor med sylt och grädde

3,5 dl mjöl

1 krm salt

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker (valfritt)

4 dl mjölk

100 g smör

Till servering

hallon eller jordgubbssylt

2 dl vispad grädde

Gör gärna så här:

Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver. 

Smält smör och låt det svalna av.

Vispa mjölken i de torra ingredienserna till en jämn smet, fortsätt att vispa i smöret. Låt stå och svälla 1 timme.

Grädda i hett våffeljärn.

Servera med vispad grädde och valfri sylt.

Salta våfflor med svampstuvning

6 st

Våffelsmet:

1 dl smält smör

2,5 dl vatten

2 dl mjölk

3,5 dl rågsikt med vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Svampstuvning

300 gr skogschampinjoner

1 msk smör

0,5 dl grädde

6-8 blad färsk basilika

Salt och peppar

1 paket bacon

Skölj och rensa svampen. Skiva och stek med smöret tills all vätska försvunnit. Salta, peppra och blanda samman med grädde och finstrimlad basilika. Tag av från spisen.

Blanda samman ingredienserna till våffelsmeten, låt stå och vila 2-3 timmar. Grädda våfflorna i våffeljärnet.

Serveras varma med varm stuvning och knaperstekt bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".