1 av 3
När sjukdomen tagit över kan man behöva hjälp utifrån. Så här ser det ut på Anorexicentrum vid Novums Forskningspark i Huddinge. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
2 av 3
3 av 3
Torsdag 21 mars

Wendys ortorexi blev som knark

Dottern började härma mammas ätstörda beteende
7:07 min

Många försöker leva en hälsosam livsstil med att träna regelbundet och äta hyfsat nyttigt i alla fall. Men för en del går det här till överdrift och utvecklas till ortorexi.

Att träna för mycket och äta för lite kan göra att man utvecklar olika typer av ätstörningar.

Wendy Pokorny hade hållit på med överdriven träning väldigt länge. Det var först när hon var i 20-årsåldern och fick din dotter Molly som hon förstod att hon var tvungen att sluta. Men det var inte det faktum att hon höll på att träna ihjäl sig som blev vändpunkten för Wendy. Det var här hon märkte att hennes störda ätbeteende hade börjat smitta av sig på hennes egna barn.

Dottern började härmas

Plötsligt märkte Wendy att hon förde över sitt matbeteende på sin dotter.

- Hon började matvägra och kastade all mat i golvet, men bara när jag satt med vid bordet. Hon tog ut det jag känner berättar Wendy Pokorny i P4 Extra.

När hon såg hur dottern Molly blev påverkad av sin mammas ängsliga beteende vid matbordet förstod hon hur allvarlig situationen var.

- Jag var riktigt illa därann.

Wendy Pokorny sökte hjälp fick hon sina farhågor bekräftade. Hon var riktigt dålig. En läkare sa till henne att hon skulle dö om hon ville fortsätta så här.

Orolig för någon i din närhet

Här kan du som själv är drabbad eller är anhörig till någon som har ortorexi få hjälp:
http://www.abkontakt.se/

Reporter och researcher: Louise Terling
Text och webb: Ronnie Ritterland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".