1 av 3
Lena Bergman, mamma till Moa som dog efter att ha blivit bränd av en kubmanet träffar Lotta Bromé. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 3
Kubmaneten skjuter kubmaneten ut som en liten harpun med gift på en liten tråd.. Foto: Kelvin Aitken/MARINETHEMES
3 av 3
Kubmanet.
Tisdag 26 mars

Lenas dotter dog efter lek på strand i Thailand

Moa 11 år dog 30 sekunder efter att hon kom upp från vattnet
5:50 min

För fem år sedan förändrades familjen Bergmans liv totalt. Hela familjen var i Thailand på semester och på en strand på Koh Lanta gifte sig mamma Lena och pappa Micke, döttrarna Hanna och Moa var så klart med.

Men bara fyra dagar senare dök Moa, 11 år, på en livsfarlig kubmanet och dog.

Lena Bergman som är mamma till Moa berättar om hur det gick till när hon förlorade sin dotter i P4 Extra med Lotta Bromé.

Två män som var på stranden och som kunde hjärt och lugnräddning försökte rädda Moa och de ringde också efter ambulans.

- Moas ben var täckta av illröda streck, strimmor och någon slags gegga från maneten. Annars såg hon ut som vanligt, säger Lena Bergman till Lotta Bromé.

De två männen fortsatte med hjärt och lungräddning hela vägen fram till sjukhuset. Men Moas liv gick inte att rädda. Hon hade fått för höga halter av kubmanetens gift i kroppen.

- Vad jag förstår i dag så dog hon 30 sekunder efter att hon kommit upp från vattnet, säger Lena i P4 Extra.

Nu har det snart gått fem år på dagen sedan Moa dog. Att ta vara på dagarna och varandra har blivit viktigare för hela famlijen efter olyckan.

- Vi valde att leva livet och är fortfarande familjen som skrattar och busar. Vi älskar att resa och det ska vi fortsätta med.


Bakgrund och fakta - kubmaneten och hur du undviker den

Mängder av svenskar väljer varje år att semestra i Asien. Men där riskerar man att träffa på den livsfarliga kubmaneten. Fler svenska turister har dött efter att ha blivit stungna av kubmaneter i Thailand och Malaysia.

Stor som en fotboll

Det finns anledning till oro för den som semestrar i Asien när det är säsong för den livsfarliga kubmaneten.  På bara några minuter kan den som blir bränd vara död, säger Michael Tedengren som är marinbiolog till P4 Extra.

Maneten har fått sin namn från att den ser ut som en kub. Som fullvuxen är kubmaneten lite större än en fotboll och har 3-5 meter långa tentakler.

Dödar på minuter

  • Kubmaneterna är den värsta typen av manet att komma i kontakt med på grund av det starka giftet.
  •  Vid kontakt med bytet som kan vara allt från små fiskar, plankton och till och med människor skjuter kubmaneten ut som en liten harpun med gift på en liten tråd.
  • Giftet förlamar centrala nervsystemet och bryter ner vävnad.
  • Kubmaneten förlamar andnings och hjärtmuskulaturen så många drunknar även om de inte bränns till döds.

Så känner du igen en kubmanet

  • Kubmaneterna är inte helt genomskinliga, de har ett blålila lyster.
  • Kubmanterna kommer sällan en åt gången utan ofta är de många och då ser man dem lättare eftersom de rör sig i grupp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".