1 av 2
Margareta Eriksson
2 av 2
Elisabeth Widell till höger och Margareta Eriksson till vänster. Foto: Simon Andrén / P4 Extra
Tisdag 26 mars

Pandemrix - nu har influensavaccinets faror analyserats

Pandemrix - nu har influensavaccinets faror analyserats
3:31 min

Läkemedelsverket bekräftade på tisdagen att risken för narkolepsi, det vill säga sömnsjuka, ökade för barn och ungdomar som vaccinerade sig mot svininfluensan.

Även de lite äldre ungdomarna utsattes för risker att drabbas visar läkemedelsverkets rapport som presenterades på tisdag förmiddag

- Det här är ett steg i rätt riktning. Vi har ju en grupp som är över 19 år och som blivit sjuka så det här är ett steg i den riktningen, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen till Lotta Bromé i P4 Extra.

Dagens besked innebär att fler kan få ersättningen från läkemedelsförsäkringen.

- Ja så ser ju jag det. Det är är ju information som bekräftar sambandet så ja, vi hoppas att fler får ersättning.

Narkolepsiföreningen har i dag 230 medlemmar och ungefär 300 är anmälda till läkemedelsförsäkringen.

Elisabeth Widell är en av alla som drabbades av sjukdomen i samband med vaccinering av svininfluensa. I dag tycker hon att hon mår ganska bra. Men Elisabeth är fortfarande sjukskriven och får forfarande planera sina dagar. På tisdagmorgonen visste hon till exempel inte ens om hon skulle orka vara med i P4 Extra på eftermiddagen eftersom hon lätt blir utmattad och trött.

- Det är ett evigt planererande och prioriterande, säger hon till Lotta Bromé i P4 Extra.

Arvid fick narkolpesi

Sofia-Askendal är mamma till Arvid nio år gammal som drabbats av sömnsjuka efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

P4 Extra har tidigare om Arvid som drabbades av sömnsjuka efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa. Sofia-Askendal är mamma till Arvid.

Arvid var nio år när han fick diagnosen.

#text=3949256#

#ljud=2560895#

Narkolepsi

Narkolepsi är ett neurologiskt tillstånd där de obligatoriska symtomen är översömnighet.

En narkoleptiker kan sedermera falla i sömn i vilken situation som helst. På jobbet, mitt under ett samtal eller på bussen.

Vanligen är narkolepsi förenat med kataplexi, det vill säga att musklerna ofrivilligt ger vika, och den drabbade kan helt plötsligt ramla ihop.

Narkolepsi är en relativt ovanlig sjukdom som drabbar cirka 0,05-0,5% av befolkningen där den vanligaste orsaken till att sjukdomen uppstår är att den går i arv.

Något botemedel mot narkolepsi finns inte. Däremot kan narkoleptiker i många fall leva nästan helt normalt om de ändrar sinsa vanor och sin livsstil och behandlas med uppiggande mediciner eller antidepressiva läkemedel.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".