Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Tisdag 26 mars

Påskrecept: Gladare mage med GI

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 14.42
Baka glutenfritt GI-bröd och vitt bröd med durra och mandel
(3:55 min)
Oscar Måleviks påskiga glutenfri mandel- och citronkaka. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio Kakmodell: Ylva Lilja.
1 av 3
Oscar Måleviks påskiga glutenfri mandel- och citronkaka. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio Kakmodell: Ylva Lilja.
Oscar Måleviks påskiga glutenfri mandel- och citronkaka. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio Kakmodell: Ylva Lilja.
2 av 3
Ylva Lilja som är producent får ställa upp som Lotta Bromés tårtsmakare. Oscar Målevik är bagaren som bjuder P4 Extras lyssnare på receptet på påskkakan. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
GI-bröd - ett bröd utan kolhydrater. Foto: Martin Skredsvik
3 av 3
GI-bröd - ett bröd utan kolhydrater. Foto: Martin Skredsvik

Det är inte bara allergiker som har att vinna på att äta mindre gluten. Det tycker i alla fall Oscar Målevik som är bagare.

Just nu är Oscar aktuell som en av författarna bakom boken "Friendly Bread: baka glutenfritt från baguette till brownie".

I P4 Extra med Lotta Bromé bjuder han på ett recept av en påskig glutenfri mandel- och citronkaka.

Så här får du till en egen

Kaka:

2,5 dl mandelmjöl
1 tsk psylliumfröskal
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
rivet skal från ½ citron
2 dl filmjölk eller yoghurt
2 ägg
½ dl socker

Blanda först de torra ingredienserna i en skål, och vispa ner filmjölken. Vispa upp ägg med socker till hårt skum i en annan bunke och vänd sedan samman alltihop försiktigt.

Häll över i en smord springform och grädda i 175 grader ca 45 minuter.

Låt kallna. Kan stå i kylskåp flera dagar i förväg.

Topping:

3 dl grädde
½-1 vaniljstång eller 2 msk vaniljsocker
färska bär eller frukt

Vispa 3 dl grädde med kärnorna ur en vaniljstång. Klicka på grädden på kakan och strö över dina favoritbär, frukter, hyvlad choklad och annat gott och njut.

Tips! Vill man helt utesluta vanligt socker, byt ut strösockret mot agavesirap, ca 50g. Kakan får mindre färg, men god ändå!

Källa: "Friendly Bread: baka glutenfritt från baguette till brownie".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".