Guldsmeden hittades död i en lägenhet på Reimersholme i Stockholm natten till onsdagen. Polisen fick larm om att mannen fanns i lägenheten och kunde när polismännen kom dit konstatera att han dödats. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Torsdag 28 mars

Guldsmeden rånmördades i sitt hem

Tommy Klatzkow: "Vid halv sju tisdag kväll ringer det på dörren i seniorboendet"
8:47 min

Natten till onsdag rånmördades den kända guldsmeden Leif Klatzkow brutalt i Stockholm. Tre rånare tog sig in i hans hem, band både honom och hans hustru och tvingade ur dem information och nycklar till hans guldbutiker.

Under torsdagsförmiddagen talade Lotta Bromé med Tommy Klatzkow som är bror till den mördade om vad som hänt.

Såhär berättar han om det som hände hemma i broderns lägenhet där svägerskan var ensam hemma i väntan på att hennes man skulle komma hem från jobbet.

- Vid halv sju ringer det på dörren i seniorboendet längst ut på Reimersholme. Hans (Leif Klatzkows) fru är ensam hemma och känner inte igen personerna men öppnar ändå i tron att det är personal från hemtjänsten. Det skulle hon inte ha gjort, säger Tommy Klatzkow till Lotta Bromé i P4 Extra.

Enligt svägerskans berättelse till Tommy kliver tre rånare in i seniorboendet. De är maskerade med rånarluvor och har handskar på sig.

- De vrider om armen på henne och tejpar henne till händer och fötter.

Tommy säger i P4 Extra att hans svägerska vittnar om hur hon placeras på sängen i sovrummet med huvudet neråt och får svara på frågor genom att nicka med huvudet eftersom hon fått munnen ihoptejpad med silvertejp.

- De är ute efter min bror och talar om att de inte ska skade henne eller honom men påstår då att han är skyldig pengar och att de bara vill ha tillbaka sina pengar.

Enligt Tommy Klatzkows svägerska kom hans bror Leif Klatzkow hem en och en halv timme senare. Då var han helt ovetandes om vad som hänt när han möttes av rånarna.

Två av rånarna åkte sedan till butiken på Södermalm för att tömma guldsmedsbutikens kassaskåp.

Rånarna mördar sedan Leif Klatzkow i sitt hem.

Lars Byström vid Stocksholmspolisen säger till P4 Extra att polisen på torsdagen har fortsatt att höra flera vittnen. Tekniker har varit på de båda brottsplatserna för att säkra spår som DNA och fingeravtryck.

Det finns också bilder från flera övervakningskameror, varför Lars Byström hyser gott hopp om att mordet ska kunna lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".