Alexandra Zazzi
Vår huskock Alexandra Zazzi fixar lamm med en turkisk tvist. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
lördag 30 mars

Zazzi hjälper oss med påskens paradrätt: lammet

Lamm smakar väl kofta? Nähä!
7:58 min

Lamm är ju en klassisker på påskbordet. Men varför inte göra det med en liten tvist? Här följer ett lammrecept med smaker av Turkiet.

Lamm på turkiskt vis
4 personer

1 kg lammben i bitar
1 dl olivolja
2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 dl vatten

Yoghurt
5 dl turkisk yoghurt
2- 3 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
Salt och peppar

Gör gärna så här:
Lägg oljan i en stor panna och lägg i lammbenen och ge stekyta. 
Skala och finhacka lökarna, lägg i  pannan, sänk värmen och låt löken svettas lite några minuter med köttet.  
Strö över salt, peppar och paprikapulver.
Häll på vatten låt sjuda/småsteka i 1 timme, tillsätt ev lite mer vatten efter behov så att det inte går torrt.
Smaka av med salt och peppar.

Yoghurt:
Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, olja och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp några timmar, gärna över natten.

Vid servering:
Lägg 3-4 msk yoghurt i botten på en djup tallrik, skeda över lite heta lammben med sky. Njut med gott lantbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".